Zalmbonbons of wortelbonbons (vega)

Als je tijdens het kerstdiner of de paasbrunch zowel gasten aan tafel hebt uitgenodigd die vis eten als die vegetarisch zijn, dan is het het leukste om gerechten te serveren die weliswaar verschillend zijn maar toch op erg op elkaar lijken qua uiterlijk. Zo werk ik graag met gerookte zalm in voorgerechten met als vegetarische tegenhanger hetzelfde gerecht maar dan met wortel. Omdat mijn dochter vegetarisch is doe ik dit al jaren zo, en het wordt erg gewaardeerd. Zo vervang ik bijvoorbeeld ook garnalen in de vegetarische versie door stukjes mandarijn, of carpaccio door dunne plakjes rode biet.

In dit recept ga ik uit van de versie met zalm, en waar dit afwijkt voor de vegetarische versie staat dit er tussen haakjes achter.

Je kunt de zalmbonbons c.q. wortelbonbons in verschillende groottes maken, afhankelijk van het aantal gangen van je (kerst)menu.
In dit recept heb ik glazen schaaltjes gebruikt van 50 ml, maar je kunt ook voor extra kleine kiezen van 25 ml.

Deze zalmbonbons c.q. wortelbonbons kunnen een dag van tevoren al worden gemaakt en tot die tijd worden bewaard in de koelkast.

Zowel de versie met zalm als met wortel passen heel goed in het TipTopper dieet, zodat je zelfs met de kerstdagen verantwoord maar toch lekker kunt eten.

Ingrediënten:

Voor 4 stuks

  • 100 gram gerookte zalm (of 1 grote winterwortel)
  • 100 gram sushi rijst
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 theelepel kappertjes
  • 1 theelepel sushigember
  • 1 kleine augurk
  • 1 eetlepel (griekse) yoghurt
  • 1 eetlepel currysaus (of vervang yoghurt en currysaus door twee eetlepels whisky cocktailsaus)
  • 1 theelepel imitatiekaviaar (optioneel)
  • 2 takjes dille
  • 5 takjes krulpeterselie
  • 50 gram snoeptomaatjes of kerstomaatjes
  • peper en zout

Verder nog nodig:

  • 4 schaaltjes van ca. 50 ml.
  • vershoudfolie
Zalmbonbon gevuld
Zalmbonbon gevuld
Wortelbonbon gevuld (vegetarisch)
Wortelbonbon gevuld (vegetarisch)
Zalmbonbon en wortelbonbon
Zalmbonbon en wortelbonbon
Schaaltjes voor de zalm- en wortelbonbon
Schaaltjes voor de zalm- en wortelbonbon

Bereiding:

  • Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen.
  • Roer er vervolgens de rijstazijn doorheen.
  • Zet weg tot gebruik (kan dus van te voren al worden gekookt).
  • Schraap de wortel met een dunschiller en snijd de uiteinden af.
  • Voor de wortel in een pan met kokend water met wat zout gaar in ca. 15 minuten. Laat afkoelen.
  • Zet weg tot gebruik (kan dus van te voren al worden gekookt).
  • Snijd van de wortel een stukje af van ca. 4 cm voor de vulling.
  • Maak van de rest van de wortel met een dunschiller of kaasschaaf dunne plakken in de lengte (voor de vegetarische versie)
  • Maak een sausje van de yoghurt met de currysaus. Of gebruik whiskysaus. Dat is handiger maar bevat wel meer calorieën.
  • Maak de vulling van de afgesneden wortel, de augurk, gember (fijn gesneden) en kappertjes.
  • Bekleed de schaaltjes met stukken vershoudfolie. Zorg dat er aan beide kanten een paar centimeter over blijven, zodat de schaaltjes met inhoud straks kunnen worden afgedekt met de folie.
  • Leg vervolgens plakjes zalm of repen wortel in de schaaltjes, tegen de kanten en zorg dat ze elkaar licht overlappen. Houd bovendien aan beide kanten ca. 2 cm over, zodat straks kan worden dichtgevouwen.
  • Bestrijk de zalm (of wortel) met een laagje saus.
  • Schep vervolgens rijst in de bakjes, tot de rand.
  • Druk de rijst aan met je vingers en maak gelijk in het midden een kuiltje voor de vulling.
  • Schep de vulling in het kuiltje en zorg dat het schaaltje is gevuld tot de rand, met rijst en de vulling.
  • Vouw dicht met de overhangende zalm (of wortel) en vouw vervolgens de overhangende folie er overheen.
  • Zet tot gebruik weg in de koelkast.
  • Bij het serveren haal je de bonbons voorzichtig uit de schaaltjes en verwijdert de folie.
  • Leg de bonbons op bordjes en schep er een beetje imitatiekaviaar op (vega versie: beetje gemalen zwarte peper).
  • Leg om de bonbons wat stukjes krulpeterselie met door de helft gesneden tomaatjes, voor een leuk kersteffect.

Tip:

Varieer met de vulling, bijvoorbeeld met stukjes avocado, garnalen of courgette.

Meer inspiratie voor je kerstdiner:

Wil je meer inspiratie en lekkere recepten voor je kerstdiner, kijk dan eens op de TipTopper kerstpagina.

Meer inspiratie voor je paasbrunch:

Wil je meer inspiratie en lekkere recepten voor je paasbrunch, kijk dan eens op de TipTopper paaspagina

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners