Met bladerdeeg kun je op een eenvoudige manier leuke gerechten maken. Ze zijn vaak snel klaar en ook van te voren te maken.
Ik heb een recept voor je van een vegetarisch voorgerecht, een bladerdeegschelp met doperwtencrème en een parel van mozzarella. Succes verzekerd!
Met wat extra bladerdeegfiguurtjes en wat takjes dille maak je er een leuk ‘onderwatertafereel’ van.
Wil je een andere vulling, dan kan dat natuurlijk ook, bijvoorbeeld met hummus.
Dit recept is ook goed te maken met glutenvrij bladerdeeg.
Houd je niet van mozzarella, dan kun je dit ook vervangen door een zilveruitje.
Kortom, je kunt er alle kanten mee uit.
Ingrediënten
voor 4 personen
1 rol bladerdeeg
4 stuks mozzarellabolletjes
150 gram doperwtjes (diepvries)
1 sjalot
1 eetlepel kappertjes en 1 eetlepel vocht van de kappertjes
40 gram boursin (half klein pakje)
5 takjes dille
1 eetlepel olijfolie
1 maggiblokje (1 los blokje uit pakje van 2)
1 ei
peper en zout
Materialen:
Kookring 8cm of klein schaaltje
Kwastje
Blender
Oven met bakplaat (met bakpapier)
Bereiding:
Schelp
Verwarm de oven op 200oC. Rol het bladerdeeg uit op een snijplank
Steek 8 rondjes uit het deeg, met een kookring of een schaaltje met een doorsnee van ca. 8 cm.
Leg de rest van het bladerdeeg even aan de kant.
Leg steeds 2 rondjes op elkaar en vouw aan de bovenkant ca. 1 cm diep om. Druk zachtjes aan. Zo krijg je al een beetje de vorm van een schelp.
Maak met de achterkant van een mes of met een lange cocktailprikker strepen in de schelp. Let op dat je niet helemaal doorsnijdt.
Bedek een bakplaat met bakpapier.
Lek de schelpen op de bakplaat.
Scheidt de eidooier en het eiwit van elkaar. Klop de dooier met een klein snufje zout los met een vork.
Bestrijk het bladerdeeg met het eigeel met een kwastje.
Bak de schelpen af in de oven gedurende ca. 15 minuten. Baktijd kan verschillen per oven, dus houd goed in de gaten dat het niet te donker wordt.
Maak tijdens het bakken de doperwten crème (zie hieronder).
Laat de schelpen na het bakken een beetje afkoelen en snijd de schelp open met een mes. Niet helemaal door, de schelp moet openklappen.
Voor het overgebleven bladerdeeg:
Snijd uit het overgebleven bladerdeeg een paar visjes o.i.d. voor de garnering en steek met een uitsteekvormpjes eventueel extra figuurtjes uit.
Leg alle figuurtjes op de bakplaat, bestrijk met eigeel, strooi er wat geraspte kaas over (alleen de figuurtjes, niet de schelp) en bak in ca. 10 minuten gaar en goudbruin. Baktijd kan verschillen per oven, dus houd goed in de gaten dat het niet te donker wordt.
Doperwtencreme:
Pel en snipper de sjalot.
Verhit de olie in een pannetje met dikke bodem en fruit de sjalot in ca. 5 minuten glazig.
Voeg de doperwtjes toe, samen met ca. 100 ml water en breng aan de kook.
Verkruimel het maggiblokje boven de doperwtjes.
Ris de blaadjes van de takjes tijm en voeg toe (je kunt ook een theelepel gedroogde tijm gebruiken).
Voeg 3 takjes dille toe.
Laat het geheel ca. 5 minuten koken, totdat de doperwtjes gaar zijn.
Giet de doperwtjes af en vang het vocht op. Houd dit apart (voor als het geheel straks te dik wordt).
Schep de doperwtjes in de kom van de blender.
Voeg de kappertjes toe met 1 eetlepel vocht uit het potje.
Voeg ook de Boursin toe.
Maak het geheel met de blender tot een glad stevig mengsel. Wordt het te dik, voeg dan wat van het achtergehouden kookvocht toe of een beetje extra vocht van de kappertjes.
Maak op smaak met peper en zout, en eventueel een beetje knoflookpoeder.
Bestrooi de mozzarellabolletjes met een klein beetje zout (naar wens).
Afmaken:
Vul vlak voor serveren de schelpen met de doperwten crème. Houd daarvoor de schelpen voorzichtig open en schep de vulling er in, zodat bij een beetje open blijf staan.
Leg de mozzarella er bij.
Garneer het bord eventueel met de rest van de dille en de extra gemaakte bladerdeeg figuurtjes.
De schelpen en de andere figuurtjes kunnen eventueel een dag van te voren al worden gemaakt. Laat dan eerst helemaal afkoelen en bewaar dat in een afgesloten bakje tot gebruik. Wil je ze dan toch weer warm eten (koud zijn ze ook lekker), bak ze dan nog een keer na in een voorverwarmde oven van 180oC gedurende ca. 10 minuten.
Ook de vulling kan een dag van te voren al worden gemaakt. Verwarm dan zachtjes voor gebruik.
Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.