Bloemkoolrijst is een gezond en koolhydraatarm alternatief voor gewone rijst. Voordeel is dat bloemkoolrijst veel sneller gaar is én je krijgt gelijk extra groenten binnen.
Ik heb een lekker en snel recept voor je van bloemkoolrijst met gerookte zalm en gepofte tomaatjes. Dit gezonde recept past ook uitstekend in het TipTopper dieet.
De meeste tijd ben je kwijt aan het poffen van de tomaatjes. Dit kun je uiteraard ook al eerder maken.
Wil je liever een vegetarische variant, vervang dan de zalm door een vegetarische of zelfs vegan vleesvervanger, bijvoorbeeld vegetarische kipstukjes.
1 theelepel gehakte knoflook (Go-Tan) of knoflookpoeder
2 theelepels oregano
3 takjes peterselie
2 eetlepels olijfolie
200 ml groentenbouillon
peper en zout
Bereiding:
Bereidingstijd ca. 35-40 minuten (inclusief poffen tomaat)
Verwarm de oven voor op 180oC.
Snijd de tomaatjes in de lengte doormidden.
Meng de tomaatjes met wat peper, zout en 1 eetlepel olie door elkaar en leg ze op een bakplaat met de snijkanten naar boven.
Pof de tomaatjes gedurende 30 minuten.
Pel de uien en snijd ze in halve ringen.
Verhit de rest van de olie in een hapjespan en fruit zacht in ca. 5 minuten.
Voeg de knoflook, oregano en groentenbouillon toe.
Breng aan de kook en voeg de bloemkoolrijst toe (hoeft niet eerst te ontdooien).
Schep goed door, breng opnieuw aan de kook en laat vervolgens op zacht vuur ca. 8-10 minuten sudderen. Als het te droog wordt, voeg dan wat extra water toe.
Snijd de zalm in reepjes.
Snijd de peterselie fijn.
Roer de zalm en peterselie door de bloemkoolrijst. Houdt eventueel wat achter voor de garnering.
Schep ook de tomaatjes er door. Houdt eventueel wat achter voor de garnering.
Roer alles door en maak op smaak met peper en zout.
Garneer eventueel met de achtergehouden stukjes zalm, tomaatjes en peterselie.
Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.