Als alternatief voor kwarktaart, waar vaak veel calorieën inzitten door toegevoegde slagroom en veel suiker, heb ik een yoghurttaart bedacht, zonder slagroom (behalve eventueel een toefje als garnering) en met beperkte hoeveelheid suiker. Een goed alternatief dus in het TipTopper dieet.
Verder is geen gelatine gebruikt voor de stevigheid maar agar agar poeder, zodat het ook volledig vegetarisch is.
Ter gelegenheid van Valentijnsdag heb ik niet één grote taart gemaakt, maar kleinere taartjes c.q. gebakjes, in de vorm van een hartje. Heb je hier geen hartvormige kookring voor, dan kun je ook ronde kookringen gebruiken.
Voor de onderkant heb ik een bodem gemaakt, die is gebaseerd op de mugcake, met o.a.havermout, banaan en ei. Deze heb ik gebakken in de oven. Later heb ik daar de hartjes uitgestoken.
Vind je dit teveel werk. Dan kun je ook plakjes cake als onderzijde gebruiken.
Voor 6 kleine taartjes of 1 grote van ca. 24 cm
Voor 6 stuks
1 ei
1 rijpe banaan
½ theelepel bakpoeder
1 theelepel koekkruiden of kaneel
3 grote eetlepels havermout
1 snufje zout
1 zakje vanillesuiker (optioneel)
500 ml Griekse yoghurt
1 doosje diepvries bosvruchten
1 zakje vanillesuiker
1 zakje agar agar (7 gr)
100 ml water
extra suiker (optioneel)
geklopte slagroom voor garnering (optioneel)
Springvorm ø 24 cm
6 uitsteekvormen hartvormig of rond ø 7 cm
Bereidingstijd ca. 35 minuten (+ 1 uur opstijven)