Chiazaad lijkt om te zien erg op maanzaad. Als je het mengt met vloeistof, zoals melk of karnemelk, dan zet het na een tijdje uit en wordt het een beetje geleiachtig. Erg lekker voor een gezond ontbijt. Je kunt het combineren met fruit en noten naar keuze.
Ik heb een recept voor je voor een lekker en gezond ontbijt met chiazaad, karnemelk, banaan, abrikozen en amandelen. Een heerlijke combinatie. Dit ontbijt past uitstekend in het TipTopper dieet.
Ingrediënten:
Voor 2 personen
4 eetlepels chiazaad
500 ml karnemelk (of naar keuze (plantaardige) melk
100 gram gewelde abrikozen
100 gram amandelen (ongezouten)
2 bananen
1 eetlepel ahornsiroop of honing (optioneel)
1 theelepel speculaaskruiden (of kaneel)
Bereiding:
Bereidingstijd: 5-10 minuten + opstijftijd
Meng de karnemelk en het chiazaad in een kom.
Pel de bananen en snijd in plakjes.
Snijd de abrikozen in reepjes.
Houd een paar stukjes abrikoos en wat amandelen apart voor de garnering.
Voeg de bananen, de rest van de abrikozen en amandelen, de speculaaskruiden en de ahornsiroop toe in de kom en roer goed door.
Verdeel vervolgens over 2 schaaltjes of borden.
Laat opstijven in de koelkast (minimaal 15 minuten, maar liefst veel langer, zie ‘tip’.
Verdeel voor het eten de achtergehouden abrikoos en amandelen over de schaaltjes. Zo krijg je een mooi kleurig ontbijt.
Tip:
Het beste is om dit ontbijt de avond van te voren alvast te maken, dan zet het chiazaad goed uit. En je kunt de volgende dag gelijk beginnen met je ontbijt.
Tip:
Vervang de amandelen door walnoten of pecannoten voor de variatie.
Nog meer recepten voor een gezond ontbijt met chiazaad:
Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.