Gazpacho met watermeloen

Gazpacho is een bekende Spaanse soep. Je kent deze misschien wel van een vakantie in Spanje. Deze soep wordt koud gegeten en past dan ook uitstekend bij warm zomers weer. Basisingrediënten zijn tomaat, komkommer, gegrilde paprika en knoflook.

Een lekkere variatie op deze traditionele soep is een gazpacho met watermeloen in plaats van komkommer. Een heerlijke combinatie, en erg lekker met wat blokjes watermeloen als garnering.

Gazpacho is snel en gemakkelijk te bereiden. Je hoeft er zelfs niets voor te koken.
Je kunt de gazpacho serveren in glazen, maar je kunt ook extra kleine glaasjes gebruiken. Erg leuk bij een barbecue, tapas buffet of als voorafje.
De soep is koolhydraatarm, vegan en lekker licht. Daardoor past het ook prima in het TipTopper dieet.

Als variatie kun je de watermeloen ook vervangen door een andere soort, bijvoorbeeld de Galia meloen.

Ingrediënten:

Voor 4 glazen

  • 1 watermeloen (1 plak nodig)
  • 3 romatomaten
  • ½ sjalot
  • 1 gegrilde paprika (uit pot)
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 2 takjes oregano vers, of 2 theelepels gedroogd
  • 1 maggiblokje
  • 1 eetlepel vocht uit de pot paprika
  • peper en zout
  • 4 cocktailprikkers

Gazpacho met watermeloen

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 15 minuten

  • Snijd een plak van ca. 1,5 cm van een watermeloen (De meloen die is overgebleven kun je bijvoorbeeld gebruiken voor een fruitsalade of smoothie.)
  • Verwijder de schil en de grote pitten en snijd in blokjes van ca. 1,5 cm. Houd 12 blokjes apart voor de garnering.
  • Was de tomaten, verwijder het hartje en snijd in stukjes.
  • Pel de sjalot en snijd in de lengte door de helft. Snipper de ene helft en gebruik de andere helft voor iets anders, bijvoorbeeld in een salade.
  • Doe de meloen, tomaat, paprika (incl. extra vocht), knoflook en sjalot in de kom van een blender of staafmixer.
  • Verkruimel het maggiblokje en voeg toe, evenals de blaadjes van 1 takje oregano.
  • Pureer het geheel tot een gladde soep. Als het te dik wordt, voeg dan wat extra vocht toe.
  • Maak op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de soep over de glazen en zet deze koel weg tot gebruik.
  • Voor het serveren de soep even goed doorroeren.
  • Haal de blaadjes van het overige takje oregano (hak eventueel iets kleiner) en strooi over de soep.
  • Rijg voor elke portie 3 blokjes meloen aan een cocktailprikker en leg op het glaasje.


De oregano kun je ook vervangen door peterselie.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners