Pastinaak is een (inmiddels niet meer) vergeten groente, waar je veel kanten mee op kunt. Het leent zich prima voor soep of puree, al dan niet met toevoeging van aardappel. Pastinaak lijkt op een wittige winterwortel. Het heeft een lichtzoete smaak.
In ben gaan experimenten met pastinaak en kwam op een hartige taart. De bodem is gemaakt van o.a. pastinaak en rösti, de vulling bestaat uit diverse groenten en vegetarisch rulgehakt.
Het recept past prima in het TipTopper dieet.
Voor het gemak heb ik in dit lekkere en gezonde recept gekozen voor kant en klare voorgesneden macaronigroenten, maar je kunt deze natuurlijk ook zelf samenstellen. Door gebruik van het rulgehakt is het gerecht vegetarisch. Wil je liever runder- of kipgehakt gebruiken, dan kan dat natuurlijk ook.
Ingrediënten:
Voor 2-3 personen
Voor de bodem:
500 gram pastinaak
150 gram rösti naturel (Aviko)
2 eieren (M)
3 takjes tijm
50 gram geraspte kaas
zout en peper
Voor de vulling en top:
200 gram rulgehakt (vegetarisch of vegan)
500 gram macaronigroenten voorgesneden
100 gram doperwtjes (diepvries)
1 theelepel knoflookpasta of -poeder
2 maggiblokjes
1/2 theelepel srirachasaus of klein snufje chilipoeder (eventeel meer naar smaak)
150 gram Griekse yoghurt
1 ei (M)
150 gram geraspte kaas
1 eetlepel olijfolie
zout en peper
Bereiding:
Bereidingstijd: ca. 50 minuten inclusief baktijd
Voor de bodem:
Verwijder het uiteinden van de pastinaak, schil met een dunschiller en snijd in blokjes.
Kook de pastinaak met wat zout in kokend water gedurende ca. 10 minuten (totdat pastinaak gaar is).
Giet af en laat beetje afkoelen (ca. 10 minuten). Prak vervolgens fijn met een vork.
Verwarm intussen vast de oven voor op 200oC.
Ris de blaadjes van de takjes tijm.
Roer de eieren door de pastinaak, en daarna ook de tijm, de rösti (hoeft niet te ontdooien) en de geraspte kaas.
Verdeel het pastinaak-röstimengsel over een lage bakvorm, strijk glad en maak een klein opstaand randje.
Bak de bodem gedurende 15 minuten.
Voor de vulling en top:
Verhit de olie in een hapjespan, voeg de maggiblokjes en knoflook toe en roerbak de groenten ca. 10 minuten.
Voeg de rulgehakt toe en bak 5 minuten mee.
Kook de doperwtjes in een aparte pan met wat zout in 5 minuten beetgaar en voeg toe aan de groenten en gehakt.
Voeg ook de srirachasaus toe en roer nog eens goed door.
Maak verder op smaak met zout en peper.
Als de bodem gebakken is, haal deze dan uit de oven en schep de vulling er over heen. Strijk glad met de bolle kant van een lepel.
Schep in een kom de yoghurt, het ei en 50 gram geraspte kaas door elkaar. Maak eventueel nog verder op smaak met peper en zout.
Schep het yoghurtmengsel over de vulling en strijk weer glad.
Strooi er vervolgens de rest van de geraspte kaas overheen.
Bak het geheel nog eens 15-20 minuten in de oven, totdat de kaas mooi is gesmolten.
Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.