Kip zoetzuur met gele rijst

Gerechten met kip zijn niet alleen heel lekker, maar kip is ook een goede keuze als je niet te vet wilt eten. Het is snel gaar en je kunt er eindeloos mee variëren. Zelf houd ik erg van kip in zoetzure saus. Ik heb een lekker en gezond gerecht voor je met kipdijfilet in een zoetzure saus met veel groenten, tomaten en fruit. Het is gemakkelijk en snel te maken en door de gebruikte ingrediënten past het uitstekend in het TipTopper dieet.
Wil je liever koolhydraatarm eten, vervang dan de (gele) rijst door peulvruchten, bijvoorbeeld kikkererwten. Eet je liever vegetarisch of vegan, vervang dan de kipfilet door een plantaardig alternatief, bijvoorbeeld vegan wokreepjes.

Ingrediënten:

Voor 2-3 personen

  • 350 gram kipdijfilet
  • 1 rode peper
  • 1 rode puntpaprika
  • ½ courgette
  • 2 rode uien
  • 3 tomaten
  • 100 gram (gele) rijst (bijvoorbeeld van Lassie)
  • 100 gram mango (diepvries)
  • 150 gram ananas (diepvries)
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 theelepel knoflookpuree- of -poeder
  • 1 theelepel gemberpuree of -poeder
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 maggiblokjes
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel agavesiroop
  • 1 eetlepel limoensap
  • peper en zout
Kip in zoetzure saus en gele rijst
Kip in zoetzure saus en gele rijst
Kip in zoetzure saus en gele rijst - detail
Kip in zoetzure saus en gele rijst - detail

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 30 minuten

  • Meng in een kom de sojasaus, agavesiroop en limoensap.
  • Snijd de kipdijfilet in blokjes van ca. 2 cm.
  • Voeg de kipdijfilet bij het mengsel, schep om en zet even apart.
  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verwijder de zaadlijsten en pitjes van de rode peper en snijd in hele kleine stukjes.
  • Verhit de olie in een hapjespan en bak de rode peper gedurende 2 minuten, samen met de knoflook en gember.
  • Laat de ananas en mango beetje ontdooien en snijd in kleinere stukjes.
  • Pel de uien en snijd in halve ringen. Voeg daarna toe aan de rode peper. Bak 2 minuten mee.
  • Verwijder de zaadlijsten en pitjes van de rode paprika en snijd in stukjes of reepjes.
  • Was de courgette en snijd in kleine blokjes.
  • Voeg paprika en courgette toe aan de pan.
  • Schep de kipfilet uit de marinade en bak mee totdat de kip lichtbruin gaat kleuren. Bewaar het restje marinade.
  • Snijd de tomaten in stukjes en voeg toe.
  • Verkruimel de maggiblokjes en bak mee.
  • Voeg de tomatenpuree, ananas en mango toe.
  • Laat het geheel ca. 10 minuten op zacht vuur sudderen.
  • Snijd de peterselie fijn en roer door het mengsel.
  • Maak op smaak met zout en peper.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners