Broccoli is super gezond, veelzijdig en gemakkelijk en snel klaar te maken. Het is vezelrijk, bevat veel vitamines (o.a. vitamine C) en mineralen. Bovendien bevat het weinig calorieën, en daardoor past broccoli ook goed in het TipTopper dieet.
Ik heb een lekker en gemakkelijk vegan recept voor je van een Marokkaanse broccolischotel, met o.a. vegan shoarma kipreepjes, aubergine, paprika, kikkererwten en kruiden, waaronder het bekende Marokkaanse kruidenmengsel ras el hanout. Broccoli erbij en je hebt een heerlijk gezond en koolhydraatarm gerecht.
Uiteraard kun je de vegan shoarmareepjes ook vervangen door kip of een vegetarisch alternatief. Het spreekt vanzelf dat het dan niet meer vegan is.
Ingrediënten:
Voor 2 personen
300 gram broccoli
1 bakje vegan shoarma kipreepjes (ca. 200 gram)
1 aubergine
1 kleine rode puntpaprika
1 ui
2 (roma)tomaten
100 gram snoeptomaatjes of cherrytomaatjes
1 mini blikje kikkererwten
1 theelepel knoflookpasta (Go-Tan) of knoflookpoeder
2 maggiblokjes
3 takjes peterselie (of 1 theelepel gedroogd)
3 takjes oregano (of 1 theelepel gedroogd)
1 theelepel paprikapoeder
1 snufje chilipoeder
2 theelepels ras el hanout kruiden
50 gram rozijnen
1 handje blanke amandelen (optioneel)
2 eetlepels olijfolie
peper en zout
Bereiding:
Bereidingstijd: ca. 20-25 minuten
Snijd de roosjes van de stronk broccoli en kook de roosjes in water met wat zout in ca. 8 minuten gaar.
Pel de ui en snijd in halve ringen.
Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in dunne reepjes.
Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui en paprika in ca. 5 minuten.
Snijd de aubergine in blokjes van ca. 1 cm en voeg toe.
Verkruimel de maggiblokjes en voeg toe, evenals de knoflook, paprikapoeder, chilipoeder en ras el hanout.
Roer alles goed door en bak ca. 5 minuten, totdat de aubergine zacht begint te worden.
Voeg de shoarmareepjes en de rozijnen en bak nogmaals ca. 5 minuten.
Snijd de tomaten in blokjes en voeg toe.
Giet het vocht van de kikkererwten en voeg de kikkererwten toe.
Ris de blaadjes van de takjes oregano, snijd fijn en voeg toe.
Snijd ook de peterselie fijn en voeg toe (niet de takjes).
Maak op smaak met peper en zout.
Snijd de snoeptomaatjes in de lengte doormidden.
Schep het mengsel in de borden en verdeel de broccoli er overheen (je kunt het ook er doorheen scheppen, maar dan is de kans aanwezig dat je het stuk roert)
Verdeel tot slot de halve tomaatjes over de schotel en eventueel de amandelen.
Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.