Nacho chips (of tortillachips) zijn tegenwoordig erg populair. Bijvoorbeeld als snack bij de borrel, met gesmolten kaas, tomaat of pepers. Ook heerlijk om ze te dippen in guacamole, tomatensalsa of kaasdip. Maar ook in Mexicaanse ovengerechten zijn ze erg lekker.
Kant en klare nacho chips bevatten redelijk veel calorieën, o.a. door olie en toegevoegde suiker.
Je kunt ook nacho chips zelf maken. Dat is heel eenvoudig, je bepaalt zelf welke kruiden je er op wilt, en voegt geen suiker toe. Dat scheelt al snel zo’n 20 tot 25% in calorieën.
Je maakt de nacho chips van tortilla’s. Je kunt kiezen voor naturel of volkoren, maar je kunt ook groentetortilla’s gebruiken. Erg lekker zijn bijvoorbeeld de paprika-chili tortilla’s van No Fairytale. Je hoeft dan alleen nog maar een beetje olie en eventueel wat zeezout toe te voegen. Zelf doe ik er dan ook nog wat edelgistvlokken over, zodat ze wat meer ‘cheesy’ worden (maar wel vegan blijven).
Je bepaalt zelf hoe groot je de nacho chips maakt. Gebruik je kleine tortilla’s, dan kun je ze bijvoorbeeld snijden in 8 punten. Gebruik je grotere tortilla’s, dan kun je ook eerst een zo groot mogelijk vierkant snijden uit de tortilla, en vervolgens een aantal keren kruislings doorsnijden, totdat je de gewenste grootte krijgt.
Voor 2 personen (ca. 16 stuks)
Bereidingstijd: ca. 15 minuten