De meeste mensen die ik ken zijn dol op stoofpeertjes, en ik ben daar één van. Het doet me ook denken aan vroeger, als het hele huis zich vulde met de geur van de peertjes en kaneel als de stoofpeertjes uren lang zachtjes stonden te stoven.
Ook bij mijn man thuis behoorden stoofperen tot het lievelingsgerecht van de hele familie. Als mijn schoonmoeder vroeg wat ze moest koken riepen alle kinderen en kleinkinderen in koor: “stoofpeertjes met aardappelen en een gehaktbal”. Oma’s stoofpeertjes waren erg geliefd. Ik heb veel bewondering voor haar dat ze dan iedere keer weer zoveel kilo’s stoofperen ging schillen en koken.
Het bereiden van stoofperen vergt best veel tijd. Eerst het schillen, wat met die harde peren best lastig is. En vervolgens urenlang stoven. De kunst daarbij is dat de stoofperen mooi rood gaan kleuren. Daarvoor moet je echt Giezer Wildemannen gebruiken, weinig water en veel geduld. Om de peertjes die mooie rode kleur te geven wordt vaak rode wijn of bessensap toegevoegd. Met de juiste bereiding is dat echter niet nodig.
Mijn schoonmoeder maakte altijd prachtige rode stoofperen zonder deze toevoegingen. Vandaar dat dit bij ons thuis ook nog steeds uit den boze is. Dus doe ik mijn best om de peren mooi rood te krijgen volgens haar recept. Na wat oefenen lukt dat inmiddels gelukkig prima.
Het enige dat ik de laatste tijd anders doe is het gebruik van een snelkookpan. Hierdoor wordt de kook- cq stooftijd met ruim drie uur verkort. En door niet te veel water bij de peren te voegen maar wel lekker veel kaneel en voldoende suiker, worden de stoofperen toch mooi rood.
In dit recept van oma’s stoofpeertjes ben ik uitgegaan van het gebruik van een snelkookpan. Wil je ze toch liever in een gewone pan bereiden, lees dan de tip onderaan deze blog.
Stoofperen smaken uitstekend met gekookte aardappelen en een gehaktbal of draadjesvlees.
Je kunt stoofperen zowel warm als koud eten. Ze zijn ook erg lekker bij yoghurt, vla of ijs.
Voor 2-3 personen
Bereidingstijd: ca. 1,5 uur (incl. koken in snelkookpan)
Stoofperen zijn lastig (hard) te schillen. Je kunt ook eerst de peren in vieren snijden en pas daarna schillen en klokhuizen verwijderen. Persoonlijk vind ik dit gemakkelijker.
Heb je geen snelkookpan of maak je stoofpeertjes liever ‘old school’, doe dan alle hierboven genoemde ingrediënten in de pan, breng aan de kook, en stoof de peren daarna op zeer laag vuur met deksel op de pan, gedurende ongeveer vier uur, totdat ze mooi rood zijn.