Parelcouscous met rode biet en sinaasappel

Rode biet is gezond en erg veelzijdig. Je hoeft bieten niet meer zelf te koken, want je koopt ze in de supermarkt vacuüm verpakt, gekookt en geschild. Dat scheelt een hoop geklieder in de keuken.
Rode bieten zijn zowel warm als koud heel geschikt voor de allerlekkerste gerechten.
Ik heb een superlekker en gemakkelijk recept voor rode bieten gecombineerd met parelcouscous, abrikozen, dadels, vegan rulgehakt en niet te vergeten sinaasappel. Wow, wat was dat ontzettend lekker. Het past ook prima in het TipTopper dieet. Dit gerecht is helemaal veganistisch. Wil je toch liever niet vegan eten, gebruik dan runder- of kipgehakt.

De parelcouscous met rode biet en sinaasappel is lekker als warm hoofdgerecht, maar is ook erg lekker om koud te eten als salade. Heerlijk bij zonnige lente- en zomerdagen.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 100 gram parelcouscous
  • 1 pakje gekookte rode bietjes (500 gram)
  • 2 grote uien
  • 175 gram vegan rulgehakt (bakje)
  • 5 dadels zonder pit
  • 5 gedroogde abrikozen
  • 2 takjes munt
  • 1 perssinaasappel
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemberpasta (Go-tan)
  • 1 theelepel gehakte knoflook (Go-tan)
  • 2 maggiblokjes
  • 1 eetlepel sweet chili saus
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 eetlepel agavesiroop (of honing)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper en zout
Parelcouscous met rode biet en sinaasappel
Parelcouscous met rode biet en sinaasappel

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 25-30 minuten

  • Kook de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Pel de uien en snipper ze grof.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een hapjespan en voeg de knoflook, gember, maggiblokjes en kaneel toe, en vervolgens ook de uien.
  • Bak de uien op middelhoog vuur zacht en glazig in ca. 5 minuten, laat ze niet bruin worden.
  • Snijd de dadels en abrikozen in reepjes en voeg toe aan de uien, evenals de chili saus en laat op zacht vuur staan.
  • Snijd de rode bietjes in reepjes en doe ze in een schaal, samen met de basalmicoazijn, agavesiroop en wat zwarte peper. Roer goed door en laat ca. 15 minuten staan.
  • Verhit intussen een koekenpan de rest van de olie en bak het rulgehakt met wat zout en peper gedurende ca. 5 minuten.
  • Giet het vocht van de bietjes en voeg vervolgens de bietjes bij het uimengsel.
  • Voeg ook de parelcouscous en het gehakt toe.
  • Boen de sinaasappel goed schoon en snijd doormidden. Rasp het oranje van de schil van één helft en voeg toe. Pers het sap van deze helft uit en voeg eveneens toe.
  • Snijd de overgebleven helft van de sinaasappel in dunne plakken en snijd ze vervolgens door midden. Deze worden gebruikt voor de garnering.
  • Houd een paar blaadjes achter voor de garnering en snijd de rest in dunne reepjes. Doe ze in de pan.
  • Roer alles goed door en maak op smaak met zout en peper.
  • Schep de parelcouscous met bietjes in twee borden of schaaltjes, en garneer met de plakjes sinaasappel en de achtergehouden blaadjes munt.

Meer recepten met parelcouscous:

Parelcouscous met halloumi
Parelcouscous met kip en rozijnen
Parelcouscous vegan shoarma
Parelcouscous vegetarisch met munt
Parelcouscous met vegetarische kipstukjes
Parelcouscous met gegrilde nectarine

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners