Pasta Norma met zalm
Print deze pagina
Pasta Norma wordt meestal gegeten met een saus van aubergine en tomaat, soms met gebakken ricotta en champignons, soms ook met gehakt erbij. Ik heb gekozen voor een variant met aubergine, tomaat, prei en kastanjechampignons en daarbovenop een boterzachte met paprika gekruide gebakken zalm.
Voor de pasta heb ik gekozen voor farfalle (strikjes). Uiteraard kun je elke soort pasta kiezen, zowel standaard pastasoorten als volkoren, of als je liever koolhydraatarm eet met linzenpasta.
Ingrediënten:
Voor 2 personen
200 gram zalmfilet met huid
150 gram farfalle (of andere pasta naar keuze)
1 aubergine
250 gram kastanjechampignons
2 grote trostomaten
1 klein blikje tomatenpuree
15 gram verse krulpeterselie (of 2 theelepels gedroogd)
15 gram basilicum (of 2 theelepels gedroogd)
2 maggiblokjes
25 gram grof zeezout
1 theelepel knoflookpoeder
3 theelepels gerookte paprikapoeder
1 eetlepel gedroogde oregano
3 eetlepels olijfolie
peper en zout
Pasta Norma met gebakken zalm
Pasta Norma met gebakken zalm - close-up
Bereiding:
Bereidingstijd ca. 40 minuten
Dep de zalm droog, leg de stukken in een diep bord en bestrooi met het grove zeezout.
Laat 14 minuten staan.
Was intussen de prei en snijd in dunne ringen.
Was de aubergine, verwijder de twee uiteinden en snijd in blokjes van ca. 1 cm.
Wrijf de champignons voorzichtig schoon met keukenpapier en snijd in plakjes.
Snijd de tomaten in blokjes van ca. 1 cm.
Spoel na de 14 minuten de zalm goed af onder de koude kraan en dep droog met keukenpapier.
Maak een kruidenmengsel van 2 theelepels gerookte paprikapoeder, snufje peper, halve theelepel knoflookpoeder en halve theelepel oregano.
Bestrijk de zalm aan de bovenkant en zijkanten met het kruidenmengsel en zet weg tot nader gebruik.
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit in een hapjespan 2 eetlepels olijfolie.
Bak de prei in ca. 5 minuten op middelhoog vuur.
Voeg de blokjes aubergine toe en bak opnieuw 5 minuten.
Voeg de knoflook, 1 theelepel paprikapoeder en de oregano toe.
Verkruimel de maggiblokjes en voeg eveneens toe.
Voeg nu de champignons toe en roer alles goed door. Bak ca. 5 minuten mee.
Voeg de tomatenpuree toe en de tomatenblokjes en de helft van de peterselie en basilium.
Laat het geheel ca. 10 minuten zachtjes pruttelen.
Maak op smaak met zout en peper.
Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en leg de zalm in de pan, met de huid naar beneden.
Bak op middelhoog vuur ca. 4 minuten, totdat de huid knapperig wordt. Als de zalm dik is, dan eventueel nog halve minuut langer bakken.
Draai het vuur uit. Draai de zalm om en leg een deksel op de pan. Laat 3 minuten staan. De zalm gaart zo zachtjes door.
Schep ondertussen de pasta in de borden, met daaroverheen het aubergine-tomatenmengsel.
Bestrooi met de rest van de peterselie en basilicum.
Leg tenslotte de zalm op de saus.
Servies
De gebruikte borden (type Rome 21 cm) zijn verkrijgbaar in de TipTopper shop .