In de herfst is het weer tijd voor gerechten met pompoen. Daarbij is pompoensoep waarschijnlijk wel de meest bekende en favoriete. Ook in het TipTopper dieet mag de pompoensoep natuurlijk niet ontbreken. Zoals je gewend bent van TipTopper is het geen standaard recept, maar met een bijzondere twist, deze keer met gember. De gember geeft de soep een pittig accent, wat weer iets wordt verzacht door de kokosmelk. Deze pompoen-gembersoep is zeker een van onze favoriete gezonde en koolhydraatarme recepten. Dit recept is bovendien vegan.
Ingrediënten:
1 liter (3-4 personen)
1 flespompoen
3 cm verse gember (of 2 theelepels gemberpasta)
600 ml groentebouillon
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel kurkuma
100 ml kokosmelk + 25 ml extra voor garnering
2 eetlepels pompoenpitten
Peper en zout
Bereiding:
Bereidingstijd ca. 30 minuten
Was de flespompoen, snijd de uiteinden er af en snijd hem in de lengte door de helft. Verwijder de draden en pitten.
Snijd vervolgens de pompoen in stukjes van ca. 1,5 cm. De schil kun je laten zitten, die wordt meegekookt. Wil je dat liever niet, dan eerst schillen en dan in stukjes snijden.
Schil de gember en snijd in kleine stukjes.
Kook de flespompoen en gember in de groentebouillon in ca. 15 minuten. Even controleren of de pompoen gaar is, anders kooktijd iets verlengen.
Voeg de kokosmelk toe, evenals de kruiden. Laat nog even 5 minuten meepruttelen.
Pureer de soep in de blender tot een gladde massa.
Maak op smaak met peper en zout.
Schep de soep in borden of kommen en garneer met de pompoenpitten en de extra kokosmelk.
Tip:
Rooster de pompoenpitten even 5 minuten in een droge koekenpan, zodat ze extra knapperig worden.
Tip:
Wil je meer weten over de mogelijkheden van gember, lees dan onze blog Veelzijdige gember.
Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.