Omdat ik én van kruidkoek en cake houd én graag wilde experimenten met pompoen, heb ik een recept gemaakt voor een pompoencake met koekkruiden. Zonder geraffineerde suiker, en nog vegan ook. Zo zijn er dus voldoende lekkere en gezonde recepten, zelfs voor een plak cake of koek. Dus ook als je het TipTopper dieet volgt kun je best een plak pompoencake eten, als tussendoortje of als ontbijt.
Ingrediënten:
Voor 1 cake
1 halve flespompoen
150 gram geschraapte worteltjes
300 gram speltmeel
50 gram havermout
2 theelepels bakpoeder (half zakje)
300 ml water
75 gram rozijnen
75 gram pompoenpitten (en nog wat extra voor bovenop)
1,5 eetlepel koekkruiden
1 theelepel gemberpoeder of –pasta
½ theelepel zout
1 eetlepel agavesiroop
1 theelepel vanille extract
Bereiding:
Bereidingstijd ca. 1 uur 15 min (inclusief baktijd)
Snijd de pompoen in plakken van ca. 1 cm, verwijder de schil, draden en pitten en snijd vervolgens de plakken in blokjes.
Snijd de worteltjes in plakjes.
Kook de pompoenblokjes en worteltjes in 300 ml water ca. 15 minuten.
Pureer de pompoen en worteltjes in een blender of met staafmixer (niet eerst afgieten maar kookvocht bij blenden gebruiken.
Wel de rozijnen in een schaaltje met wat kokend water ca. 5 minuten.
Doe alle ingrediënten in een beslagkom, behalve de pompoenpitten en rozijnen.
Mix tot een beslag in ca. 2 minuten. Voeg indien nodig een klein beetje extra water toe.
Giet de rozijnen af en voeg ze toe aan het beslag, evenals de pompoenpitten. Roer nogmaals door.
Doe het beslag in een cakevorm en bestrooi met wat pompoenpitten.
Bak de pompoencake in ca. 50 minuten gaar in een voorverwarmde oven (180oC).
Haal de cake uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
Duo recept
Voor de pompoencake had ik een halve flespompoen nodig én 150 gram geschraapte worteltjes. Dat had ik ook nodig voor mijn recept voor de pompoencurry met vega balletjes. Zo kon ik met één pompoen en één zakje worteltjes twee heerlijke recepten gebruiken. Dat is nog eens verantwoord koken en bakken.
Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.