Rudolf the Rednose Reindeer pudding

Desserts zijn bij een kerstdiner vaak behoorlijke calorieënbommetjes. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een dessert waar de hoeveelheid calorieën nog een beetje meevalt. Niet te zoet en niet te vet., maar uiteraard wel erg lekker. Ik heb een recept bedacht voor een chocolade pudding in de vorm van Rudolf the Rednose Reindeer. Eigenlijk kun je beter puddinkje zeggen in plaats van pudding, want hij is bewust vrij klein gemaakt.

Door het gebruik van kokosmelk, aangevuld met gewone halfvolle melk (of plantaardige melk als je dat liever hebt), valt het met het vet enorm mee. Ook de hoeveelheid suiker valt gelukkig mee. Daarom heb ik dit lekkere puddinkje opgenomen in het TipTopper dieet als redelijk alternatief tijdens het kerstdiner.

Omdat ik niet te grote puddinkjes wilde maken omdat het anders teveel zou worden, heb ik schaaltjes gebruikt van 150 ml. Uiteraard kun je dit aanpassen, maar dan moet je ook de hoeveelheid ingrediënten hier op aanpassen.

Ingrediënten:

Voor 4 personen

  • 60 gram custardpoeder
  • 60 gram (riet)suiker
  • 3 theelepels cacaopoeder
  • 1 pakje kokosmelk (200 ml)
  • 500 ml halfvolle melk (of plantaardige melk)
  • 8 mokkaboontjes
  • 4 frambozen (vers of uit de diepvries)
  • 8 pepsels in de vorm van krakelingen
  • 2 eetlepels geraspte kokos
  • Zakje mini marshmallows (optioneel)

Verder nodig: 4 kleine schaaltjes 150 ml

Rudolf the Rednose Reindeer chocolade-kokos pudding
Rudolf the Rednose Reindeer chocolade-kokos pudding

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 10 minuten + minimaal 1 uur afkoelen en opstijven

  • Doe de suiker, custardpoeder en cacaopoeder in een schaal en roer door.
  • Voeg ca. 150 ml melk toe en roer goed door.
  • Giet de kokosmelk in een pan met dikke bodem, giet er de rest van de melk bij en breng aan de kook.
  • Voeg het mengsel toe en blijf heel goed roeren, bijvoorbeeld met een garde, zodat geen klontjes ontstaan.
  • Zodra het geheel een beetje begint in te dikken het vuur op zacht zetten.
  • Blijf goed roeren, totdat het een dikke gladde pudding is geworden. Is het té dik, voeg dan wat extra melk toe.
  • Proef of het zoet genoeg is naar je smaak en voeg anders nog een heel klein beetje extra suiker toe (vervolgens weer goed roeren)
  • Spoel de schaaltjes om met water (niet afdrogen).
  • Giet of schep de pudding in de schaaltjes tot aan de rand en strijk glad.
  • Laat de pudding afkoelen en zet vervolgens tot gebruik in de koelkast.
  • Keer de schaaltjes met pudding om op een bordje. Als het goed is glijden de puddinkjes er gemakkelijk uit (vandaar het omspoelen met water).
  • Let op elk puddinkje 2 moccaboontjes als ogen en de framboos als rode neus.
  • Steek 2 krakelingen in de pudding, dit is het gewei.
  • Strooi wat geraspte kokos op het bordje rondom de pudding en leg er eventueel wat mini marshmallows (‘sneeuw’) bij.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners