We kennen allemaal de Pasta alla Norma, ofwel pasta met een saus van tomaat en aubergine.
Het leek me een leuk idee om er eens een soep van te maken, ofwel Suppa alla Norma.. Ik weet niet of dat al bestond, maar nu in ieder geval wel.
Het is een lekkere koolhydraatarme soep geworden, goed gevuld met aubergine, tomaat en veel groene kruiden. Deze soep past ook uitstekend in het TipTopper dieet.
De soep is in principe vegetarisch, maar als je de geraspte kaas weglaat is het zelfs veganistisch (vegan).
Het is een gemakkelijk en gezond recept. Heb je niet zoveel verse kruiden in huis, gebruik dan gewoon gedroogde kruiden, of varieer hier een beetje mee.
Ingrediënten
4 kommen (1 liter)
I aubergine
1 ui
1 blikje tomatenblokjes (410 gram)
500 ml groentebouillon
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel paprikapeder
15 gram peterselie (of 2 theelepels gedroogd)
10 gram oregano (of 2 theelepels gedroogd)
10 gram tijm (2 theelepels gedroogd)
1 theelepel suiker
1 eetlepel olijfolie
1 stukje grano pardano of parmezaanse kaas (ca. 2 cm)
peper en zout
Bereiding:
Bereidingstijd ca. 30 minuten
Pel en snipper de ui.
Verhit de olie in een pan met dikke boden en fruit de ui in ca. 5 minuten zacht.
Snijd ondertussen de aubergine in blokjes van ca. 1 cm.
Bak ze mee in de pan.
Blus na 5 minuten af met de bouillon.
Voeg de tomatenblokjes, suiker, knoflookpoeder en paprikapoeder toe.
Ris de blaadjes van de takjes tijm en voeg toe.
Ris de blaadjes van de takjes oregano, snijd in stukjes
Snijd de peterselie fijn en voeg toe. Houd eventueel een beetje achter voor de garnering.
Breng de soep aan de kook en laat op zacht vuur pruttelen, ongeveer 10 minuten
Maak op smaak met peper en zout.
Rasp de kaas, of schaaf snippers (met een kaasschaaf of dunschiller).
Schep de soep in kommen en garneer met de kaas en de achtergehouden peterselie
Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.