Okra is een (sub)tropische groente, die vooral veel wordt gegeten in Suriname, India en in sommige Afrikaanse landen zoals Ethiopië en Ghana. Okra is erg gezond en bevat heel weinig calorieën (ongeveer 22 kCal per 100 gram). Waar Okra wel vol mee zit zijn vezels, vitamines en mineralen. Het is rijk aan vitamine C, B1, K en foliumzuur, magnesium, fosfor en calcium.
Je kunt Okra op veel manieren bereiden, zoals (roer)bakken, stoven en koken. Als je okra kookt of langdurig stooft kan het wat slijmerig worden. Daar moet je van houden. Het hangt ook af van het gerecht waar je okra in gebruikt. Bijvoorbeeld in soep maakt het, wat mij betreft tenminste, helemaal niet uit, het geeft de soep juist wat binding.
Ik heb een lekker en gezond recept voor je van een Surinaamse omelet, goed gevuld met okra, sjalot, paprika en een rood pepertje voor de pit. Uiteraard kun je het pepertje weglaten als je niet van erg pittig houdt.
Omdat er weinig calorieën in okra zitten, en ook niet in de overige ingrediënten, past de Surinaamse omelet prima in het TipTopper dieet.
Ingrediënten:
Voor 1 persoon
100 gram (surinaamse) okra
75 gram rode (punt)paprika
1 stukje rode peper van ca. 4 cm (optioneel)
1 sjalot (of kleine ui)
1 ei
1 eetlepel melk
1 theelepel (gedroogde) koriander
1 eetlepel olijfolie
peper en zout
Bereiding:
Bereidingstijd: 20-25 minuten
Was de okra onder de kraan en dep daarna droog.
Snipper de sjalot.
Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en pitjes en snijd in kleine stukjes.
Was de rode peper, verwijder de zaadlijsten en pitjes en snijd in hele kleine stukjes. Dit kun je ook weglaten als je het minder pittig wilt maken.
Verhit de olie in een koekenpan en fruit de sjalot, rode peper en paprika ca. 5 minuten.
Snijd intussen de uiteinden van de okra en snijd in dunne plakjes.
Voeg toe aan de sjalot en paprika en bak nog ca. 5 minuten mee.
Klop het ei los in een schaaltje met een eetlepel melk en wat peper en zout.
Voeg ook de koriander toe en roer door.
Verdeel het eimengsel over de sjalot, paprika en okra en laat het ei stollen op zacht vuur, met een deksel op de koekenpan.
Als de omelet begint te stollen en aan de onderkant mooi bruin wordt (even voorzichtig controleren), schuif de omelet dan uit de koekenpan op een bord. Leg er een ander bord bovenop, keer om en schuif terug in de pan. Laat nog ca. 1 minuut verder bakken op zacht vuur.
Serveer vervolgens op een bord en bestrooi eventueel met wat koriander.
Tip:
Maak de omelet wat pittiger door wat extra gesnipperde rode peper toe te voegen.
Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.