Vegetarische herfstrisotto

Risotto is een zeer populair gerecht in Italië en wordt ook steeds meer gegeten in Nederland. De basis van de risotto is de speciale risottorijst met witte wijn en bouillon.
Risottorijst kun je in de supermarkt kopen van diverse merken. Een heel goede kwaliteit risottorijst is de Riso Arborio uit een jute zakje.

Een risottogerecht dat heel goed past bij de herfst is een risotto met bospaddenstoelen, pompoen, tijm en vegetarische spekreepjes.

Voor dit recept heb ik hokkaido pompoen gebruikt, maar het kan ook prima met flespompoen. Die is misschien in de supermarkt ook gemakkelijker te verkrijgen.

Ingrediënten:

Voor 2 à 3 personen

  • 175 gram risottorijst
  • 1 bakje bospaddenstoelen, ca. 225 gram
  • ½ hokkaido pompoen (of flespompoen)
  • 1 bakje vegetarische gerookte spekjes (ca. 175 gram)
  • 1 ui
  • 400 ml groentebouillon
  • 100 ml witte wijn
  • 10 gram takjes tijm
  • 60 gram Parmezaanse kaas of Grano Pardano kaas
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 3 eetlepels olijfolie
  • peper en zout
Vegetarische herfstrisotto - ingrediënten
Vegetarische herfstrisotto - ingrediënten

Bereiding:

Bereidingstijd ca 35-40 minuten

  • Snijd de pompoen doormidden en vervolgens in plakken. Verwijder de pitten en het draderige deel, schil de pompoen en snijd vervolgens in blokjes van ca. 1,5 cm.
  • Pel de ui en snijd in stukjes.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan en fruit de ui in ca. 5 minuten.
  • Voeg de pompoenblokjes toe en bak nog even paar minuten mee.
  • Voeg vervolgens de rijst toe.
  • Schep goed door totdat alle rijst met de olie is bedekt.
  • Zet het vuur hoog en blus af met de wijn.
  • Voeg de helft van de groentebouillon toe.
  • Ris de blaadjes van de takjes tijm en voeg toe, evenals de knoflookpoeder.
  • Als het geheel kookt, draai dan het vuur lager.
  • Als de bouillon bijna is verdampt, voeg dan de rest van de bouillon toe.
  • Laat weer verder sudderen totdat alle vocht is verdampt en de rijst beetgaar is. Dit duurt ca. 10-15 minuten. Wordt het geheel te droog, voeg dan wat extra water toe.
  • Wrijf de bospaddenstoelen voorzichtig schoon met wat keukenpapier en snijd in grove stukken.
  • Verhit in een ruime koekenpan 1 eetlepel olie en bak de vegetarische spekjes ca. 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg vervolgens de paddenstoelen toe en bak mee tot deze gaar zijn (duurt ca. 5 minuten).
  • Zet de spekjes en paddenstoelen even weg totdat de risotto bijna klaar is.
  • Rasp de Parmezaanse kaas en voeg de helft toe aan de risotto.
  • Schep door en voeg vervolgens de paddenstoelen met spekjes toe.
  • Maak op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de risotto over de borden, bestrooi met vers gemalen zwarte peper en garneer met de achtergebleven geraspte kaas.Tip:

Tip:

Wil je de risotto smeuïger maken, voeg dan een klontje boter toe.

Tip:

  • Heb je nog een restje herfstrisotto overgehouden? Maak er dan de volgende dag een stevige pompoensoep van:
  • Schil de overgebleven halve pompoen en snijd in blokjes.
  • Kook deze in een halve liter water en een bouillonblokje gaar.
  • Pureer de soep met een blender of staafmixer tot een gladde massa. V
  • oeg vervolgens het restje herfstrisotto toe en warm goed door.
  • Maak op smaak met peper en zout.
  • Serveer met wat geraspte kaas.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners