Zelf brood bakken is erg leuk om te doen, en het is niet moeilijk. Binnen een uur is je brood klaar, inclusief baktijd. Ik heb voor dit brood gekozen voor een combinatie van volkoren speltmeel en boekweitmeel. Je kunt ook voor één soort meel kiezen en daar dan de hoeveelheden op aanpassen. Het beslag hoeft niet te rijzen door de toevoeging van baking soda en karnemelk.
Als je wilt variëren met dit brood kun je ook andere zaden en pitten toevoegen.
Dit brood past prima als ontbijt of lunch in het TipTopper dieet.
Ingrediënten:
Voor 1 brood
200 gram volkoren speltmeel
150 gram boekweitmeel
350 ml karnemelk
1 zakje baking soda (bakpoeder kan eventueel ook)
1 theelepel zout (als je matig zout gebruikt, halveer dan de hoeveelheid)
100 gram zonnebloempitten
1 eetlepel olijfolie
Bereiding:
Doe alle ingrediënten (m.u.v. de zonnebloempitten en de olie) in een kom en maak met een mixer tot een glad beslag.
Voeg 80 gram zonnebloempitten toe en roer goed door het beslag.
Vet een cakeblik in met de olijfolie met behulp van een kwastje
Bestrooi de helft van de overgebleven zonnebloempitten over de bodem van de vorm.
Giet het beslag in de vorm en strijk glad met een lepel.
Bestrooi de rest van de zonnebloempitten over het beslag.
Bak het brood in een voorverwarmde oven (200oC) in ca. 45 minuten goudbruin en gaar.
Laat het brood afkoelen op een rooster.
Tip:
Als je een vegan versie van dit brood wilt maken, vervang dan de karnemelk door dezelfde hoeveelheid water + 2 theelepels citroensap.
Tip:
Als je liever kleine broodjes in plaats van één brood wilt maken, verdeel het beslag dan over ca. 16 muffinvormpjes. De baktijd is dan korter, nl. 30 minuten.
Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.