Zalmlasagne

Lasagne is een favoriet Italiaans pastagerecht en wordt meestal gegeten met een vulling van gehakt en tomaat en met bechamelsaus. Ontzettend lekker. Je kunt ook kiezen voor een andere vulling, bijvoorbeeld met zalm. Daar past beter een witte vulling bij van bijvoorbeeld roomkaas.
Ik heb een versie van zalmlasagne gemaakt met cottage cheese (hüttenkäse) als alternatief voor de roomkaas. Dat scheelt echt aanzienlijk in de calorieën, en daarom past deze zalmlasagne ook heel goed in het TipTopper dieet.
Verder heb ik paprika en doperwtjes toegevoegd voor extra vitaminen en smaak. Al met al, een heerlijke lasagne die ik je echt kan aanraden. Uiteraard kun je zelf naar hartenlust variëren met de vulling.

Ingrediënten:

  • 200 gram gerookte zalm
  • 100 gram doperwtjes (diepvries)
  • 1 kleine rode puntpaprika
  • ½ rode peper (optioneel)
  • 1 ui
  • 6 lasagnevellen (vers, bijvoorbeeld van Jumbo)
  • 2 bakjes cottage cheese (hüttenkäse (2 x 200 gram)
  • 100 gram geraspte kaas
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels dille gedroogd (of vers, fijngesneden)
  • 1 theelepel gehakte knoflook(puree) of knoflookpoeder
  • Zout en peper
Zalmlasagne met cottage cheese
Zalmlasagne met cottage cheese
Zalmlasagne met cottage cheese
Zalmlasagne met cottage cheese

Bereiding:

Bereidingstijd: ca 45 minuten (inclusief baktijd)

  • Pel de ui en snijd deze in kleine stukjes.
  • Verwijder de zaadlijsten en pitjes van de paprika en snijd in kleine stukjes.
  • Verwijder de zaadlijsten en pitjes van de peper en snijd in hele kleine stukjes.
  • Verhit de olie in een hapjespan en smoor de peper samen met de knoflook, ca 2 minuten.
  • Voeg de ui en paprika toe en bak ongeveer 5 minuten mee.
  • Voeg de doperwtjes toe en bak nog ongeveer 2 minuten.
  • Doe de cottage cheese en de dille in een kom en maak op smaak met zout en peper (let op met zout, want de zalm maakt het geheel straks zouter).
  • Schep 2 lepels cottage cheese op de bodem van een ovenschaal en spreid het zoveel mogelijk uit.
  • Leg de eerste lasagnevellen in de schaal. Afhankelijk van de grootte van de schaal 1,5 of 2 vellen gebruiken.
  • Maak de plakken zalm los (zitten vaak nogal op elkaar geplakt) en snijd vervolgens in stukjes van ca. 1 cm.
  • Roer de zalm door de rest van de cottage cheese.
  • Verdeel de hoeveelheid in 3 delen en schep de eerste helft op de lasagnevellen.
  • Schep daarna de helft van het paprikamengsel er overheen.
  • Dek af met de tweede laag lasagnevellen en vervolgens weer een deel van de cottage cheese met zal en daarop de tweede helft van het paprikamengsel.
  • Vervolgens leg je de derde laag lasagnevellen in de schaal met daarop de rest van de cottage cheese met zalm.
  • Strooi de geraspte kaas er over heen.
  • Bak in een voorverwarmde oven (200oC) ca. 20 minuten, totdat de kaas is gesmolten en lichtbruin gaat kleuren.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners