Over watermeloen word ik steeds enthousiaster, vooral nu ik heb ontdekt hoe lekker het wordt als je meloen bakt of grilt. In deze blog geeft ik een aantal tips wat je allemaal kunt doen met watermeloen, met daarbij een verwijzing naar zes verrassende eigen recepten uit het TipTopper dieet.
Allereerst in het kort iets meer over de watermeloen. Je zou denken dat de meloen een soort fruit is, maar het is groente. Het behoort tot de familie van de komkommer.
Watermeloen bestaat voor 95% uit water, dus de naam van deze meloen is dan ook wel logisch.
Het bevat veel belangrijke vitamines en mineralen, zoals vitamines A, B, C, zink, calcium, kalium en ijzer. Daarnaast bevat de watermeloen de stof lycopeen, wat de meloen zijn kenmerkende kleur geeft. Deze stof heeft veel voordelen voor je gezondheid, bijvoorbeeld voor je bloeddruk, je hart en je cholesterolniveau. Daarnaast is watermeloen goed voor je weerstand, je huid, haar en ogen.
De hierboven genoemde stof lycopeen in de watermeloen wordt extra actief als je de watermeloen bakt of kookt, zodat het nog gezonder wordt. Vooral als je de meloen bakt in olijfolie.
Ik heb dit nu diverse keren gedaan, en persoonlijk vind ik dat de watermeloen er ook veel lekkerder door wordt, het krijgt een stevigere structuur en smaakt zoeter.
Ik ben de laatste tijd volop aan het experimenteren met watermeloen, vooral gebakken, en ik ontdek steeds meer mogelijkheden. Daar heb ik een paar voor je uit geselecteerd.
Tomaten-meloensoep
Griekse yoghurt met meloen en bramen
Gebakken meloen met witte kaas en noten
Meloen-kokos muffin
Roerbakschotel met watermeloen
Borrelhapjes met watermeloen
Watermeloen is ook heel geschikt voor op de barbecue. Bestrijk dan een plak meloen van ca. 1,5 cm dik met wat olijfolie en gril aan beide zijden enkele minuten, totdat de plak mooi rood van kleur wordt.
Maar natuurlijk is er nog veel meer mogelijk. Gebruik je fantasie, ga combineren en geniet van de heerlijke en gezonde watermeloen. Succes!