Bladerdeeg is ideaal om snel en gemakkelijk gebak te maken, bijvoorbeeld gevuld met appel.
Je kunt dan denken aan een appelflap, waarbij het bladerdeeg in een driehoek wordt gevouwen, maar door inkepingen in het bladerdeeg te maken kun je ook heel andere vormen maken.
Ik heb een recept voor je van een appel-bladerdeeg gebakje, waarbij het bladerdeeg wordt ingesneden (zie voorbeeld in de omschrijving). Het ziet er misschien ingewikkeld uit, maar je zult merken dat het juist heel gemakkelijk is.
In het midden van het plakje bladerdeeg is een appelring gelegd. Als je een beetje zoetige appel gebruikt, zoals Jonagold of Elstar, dan heb je helemaal geen suiker nodig, en dat scheelt weer in de calorieën.
Ingrediënten:
Voor 4 stuks
1 grote appel, bijvoorbeeld Jonagold of Elstar
4 plakjes bladerdeeg
1 theelepel koekkruiden (of eventueel kaneel)
1 ei
Bereiding:
Bereidingstijd ca. 25 minuten
Laat het bladerdeeg ontdooien (vergeet niet de papiertjes te verwijderen).
Snijd als het bladerdeeg half ontdooid is in volgens bovenstaande afbeelding. Let vervolgens de plakjes op een met bakpapier belegde bakplaat. (Als je het eerst helemaal laat ontdooien is het lastiger om de plakjes op de bakplaat te leggen).
Verwarm de oven voor op 180oC.
Snijd de appel met een groot mes in plakken van ca. 1 cm. De grootste plakken (vanuit het midden) worden gebruikt voor de gebakjes.
Leg de schijven op een snijplank en steek het hart van de appel uit met een appelboor.
Schil vervolgens de appelschijven en leg één schijf in het midden van elk plakje bladerdeeg.
Bestrooi de appel met de koekkruiden.
Vouw vanuit de vier punten het bladerdeeg naar het midden van de appel en druk in het midden een beetje aan. Er ontstaat dan een soort strik.
Splits een ei en klop het eigeel los. Het eiwit wordt niet gebruikt.
Bestrijk met een kwastje het bladerdeeg met het eigeel.
Bak de appel-bladerdeeg gebakjes in het midden van de oven in 15 minuten lichtbruin en gaar. Zijn ze nog niet helemaal klaar, bak dan nog 5 minuten langer.
Haal uit de oven en laat geheel of gedeeltelijk afkoelen op een bakrooster.
Tip:
Als je de appel-bladerdeeg gebakjes van te voren maakt en ze toch warm wilt serveren, verwarm ze dan ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180oC, afgedekt met aluminiumfolie.
Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.