Bruine bonensoep uit de snelkookpan

Bruine bonensoep past net als erwtensoep heel goed bij guur winters weer.
De bonen moeten eerst lang weken, zo’n 10 uur. Het handigste is om dit de avond van te voren te doen, dan heb je er verder geen omkijken meer naar.

Normaal is de kooktijd van bruine bonen ruim 1,5 uur, zeker als je de bonen een beetje stuk wilt koken voor een gebonden soep. Dat kan sneller, namelijk met de snelkookpan. Je kookt dan eerst de bonen in 15 minuten gaar en dan kook je ze nog door samen met de groenten gedurende 12 minuten. Dat scheelt dus heel veel tijd.

Wil je nóg meer tijd besparen, kies van niet voor gedroogde bonen maar neem bonen uit blik of pot. Je kookt in dat geval eerst de groenten in bouillon en voegt daarna de bonen (al dan niet deels gepureerd) toe.

Ik heb een lekker en gezond recept voor je voor bruine bonensoep met veel groenten, wat prima past in het TipTopper dieet.

Voor de vulling heb ik gekozen voor vegan rookworst van De Vegetarische Slager. Heb je liever ‘echte’ rookworst of wil je ander vlees toevoegen, dan kan dat natuurlijk ook. Alleen is de soep dan niet meer vegan of vegetarisch.


Ingrediënten:

Voor 4 personen

  • 250 gram gedroogde bruine bonen of pinto bonen
  • 250 gram wortel
  • 250 gram prei (ca. 2 stuks)
  • 100 gram bleekselderij (ca. 3 stengels)
  • 300 gram zoete aardappel
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 verpakking vegan rookworst (Vegetarische Slager)
  • 1 theelepel knoflookpuree of -poeder
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels (of 1 theelepel gemalen kruidnagelpoeder)
  • 10 gram krulpeterselie (ca. 3 takjes)
  • 4 maggiblokjes (of 1 bouillonblokje)
  • peper en zout
Bruine bonensoep uit de snelkookpan
Bruine bonensoep uit de snelkookpan

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 45 minuten (+ weken van de bonen ca. 10 uur)

Een dag eerder:

  • Spoel de bonen af in een vergiet en doe ze in ruime pan.
  • Voeg 1 liter water toe en aan laat met deksel op de pan minimaal 12 uur staan.

Op de dag zelf:

  • Giet de bonen af in een vergiet, spoel ze af en doe ze in de snelkookpan. Zorg dat het mandje van de pan onderin staat. Zonder mandje kunnen de bonen gaan aanbranden.
  • Giet zoveel water in de pan, totdat de bonen ongeveer 1 cm onder water staan.
  • Voeg de olie toe. Dit voorkomt dat de bonen niet te veel gaan sputteren in het drukventiel. Voeg géén zout toe, want dan worden de velletjes van de bonen hard.
  • Doe het deksel op de pan en zet onder druk. Dit kan wel even duren, zo’n 10 minuten.
  • Als de pan onder druk is, dan laat draaien en 15 minuten laten koken.
  • Was ondertussen de wortel, prei en bleekselderij en snijd in stukjes van ca. 1 cm.
  • Schil de zoete aardappels en snijd in blokjes van ca. 1 cm.
  • Als de bonen klaar zijn, dan de druk van de pan halen.
  • Voeg de gesneden groenten en aardappel toe, samen met de kruiden (behalve de peterselie).
  • Voeg verder de maggiblokjes en 150 ml water toe.
  • Zet deksel weer op de pan, breng weer onder druk en kook nog ca. 12 minuten.
  • Verwarm intussen de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat tot gebruik in de folie zitten.
  • Als de druk weer van de pan is, verwijder dan het deksel en zet de pan nog even op laag vuur.
  • Verwijder de laurier en kruidnagels.
  • Voeg de tomatenpuree toe en roer de soep goed door. Doordat het goed gaar is, zullen de bonen stuk gaan, waardoor de soep niet meer gepureerd hoeft te worden.
  • Maak op smaak met zout en peper.
  • Snijd de peterselie fijn (bewaar eventueel klein beetje voor garnering)
  • Verwijder de folie van de rookworst, snijd in dunne plakjes en voeg toe aan de soep.
  • Roer even door en klaar is de soep.
  • Schep in borden en serveer eventueel met roggebrood of stokbrood.

Meer winterse recepten:

Heb je de smaak te pakken en ben je op zoek naar meer gezonde winterse recepten? Kijk dan hieronder voor meer suggesties en recepten:

Hotspot - pittige hutspot
Zuurkool met stroop met aardappeltjes, appel en kipgehakt
Boerenkool met zoete aardappel en kipshoarma
Kapucijnerschotel met groenten en gehakt
Anijsmelk, gemaakt van havermelk
Knolselderijsoep, een soort omgekeerde erwtensoep
Oma’s kippensoep met orzo

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners