Chili con carne is een geliefd Mexicaans gerecht, dat eenvoudig is te maken. Je kunt er eindeloos mee variëren, qua groenten, soorten bonen, etcetera.
Wil je liever geen vlees eten, dan vervang je het gehakt door vegetarisch of vegan rulgehakt. Of je laat het gehakt helemaal weg. De toegevoegde bonen zorgen voor voldoende eiwitten als vleesvervanger.
Ik heb een recept gemaakt van Chili sin carne met veel tomaat, kidneybonen, wortel, ui en paprika. Een gezond alternatief, dat prima past in het TipTopper dieet. Zoals deze chili sin carne is samengesteld is het gerecht vegetarisch en veganistisch (vegan).
Ingrediënten:
Voor 2 personen
1 rode puntpaprika
2 uien
½ (gele) courgette
100 gram worteltjes
100 gram diepvries doperwtjes
400 gram tomaten
2 blikjes kidneybonen à 400 gram
1 klein blikje tomatenpuree
80 gram zilvervliesrijst
paar takjes platte peterselie of koriander
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel knoflookpasta of –poeder)
1 eetlepel sweet chilisaus
1 snufje chilipoeder
1 eetlepel olijfolie
peper en zout
Bereiding:
Bereidingstijd ca. 35 minuten
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Pel de uien, snijd in de lengte 2x doormidden en vervolgens in ¼ ringen.
Verhit de olie in een hapjespan en voeg de uien toe.
Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in reepjes en voeg toe aan de uien.
Roer door en bak op halfhoog vuur ca. 5 minuten.
Snijd intussen de courgette in blokjes. Voeg ook deze toe in de pan en pak paar minuten mee.
Snijd de worteltjes in dunne plakjes en kook in een aparte pan in ca. 8 minuten gaar (mee bakken in de hapjespan kan ook, maar het duurt dan langer voor ze gaar zijn)
Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
Voeg toe in de pan, evenals de doperwtjes en laat geheel ca. 10 minuten sudderen, samen met de paprikapoeder, chilisaus, chilipoeder (voorzichtig als je niet van scherp houdt), knoflook en eventueel wat zout of bouillonpoeder.
Voeg de gekookte worteltjes toe aan de pan, en eventueel wat van het kookwater als het geheel te droog is.
Giet de kidneybonen af in een vergiet en voeg de bonen toe in de pan. Roer goed door en laat doorwarmen totdat bonen heet genoeg zijn.
Snijd een paar takjes van de peterselie of koriander (kwestie van smaak) fijn en voeg toe.
Maak op smaak met peper en zout.
Serveer met de rijst en leg er als garnering een klein takje peterselie of koriander op.
Tip:
Geef het gerecht een extra Mexicaans accent door de toevoeging van een klein blikje maiskorrels.
Tip:
Maak het gerecht extra pittig door toevoeging van een rode peper
Tip:
Gebruik andere soorten bonen, zoals zwarte bonen of bruine bonen, of kies voor een combinatie.
Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.