Kikkererwten zijn erg gezond en bevatten veel eiwitten. Daarom is het een geliefd ingrediënt in vegetarische en vegan recepten. Eén van de toepassingen van kikkererwten is roosteren. De kikkererwten worden dan lekker knapperig en zijn erg lekker in bijvoorbeeld salades, over de soep of als tussendoortje, om te knabbelen als alternatief voor borrelnootjes.
Je kunt de geroosterde kikkererwten in grotere hoeveelheid maken en bewaren tot de volgende dag in een afgesloten bakje. Wil je gezond afvallen, dan kunnen kikkererwten je daar vast mee helpen. Ze zijn een welkome gast in het TipTopper dieet.
Ingrediënten
1 blikje kikkererwten (ca. 200 gram)
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel oregano
1 eetlepel olijfolie
Peper en zout
Bereiding:
Bereidingstijd ca. 40 minuten
Verwarm de oven voor op 200oC.
Giet de kikkererwten af in een vergiet en vang eventueel het vocht op (zie hieronder bij tips)
Spoel de kikkererwten af onder de kraan totdat er geen schuim meer te zien is.
Laat even uitlekken en dep eventueel nog wat droog met keukenpapier.
Doe de kikkererwten in een kom en voeg de olie en kruiden toe.
Maak op smaak met zout en peper.
Leg een vel bakpapier in een bakschaal en spreid de kikkererwten hierover uit in één laag.
Bak de kikkererwten in ca. 35-40 minuten bruin en knapperig. Tussentijds nog een keer omscheppen. Baktijd afhankelijk van de grootte van de kikkererwten. Even proeven of ze knapperig genoeg zijn, anders nog iets langer bakken.
Laat de kikkererwten afkoelen. Ze worden dan nog wat extra knapperig.
Tip:
Doe het opgevangen vocht van de kikkererwten in een kom, voeg naar smaak wat vanillesuiker toe en klop op met een mixer, tot een stevig opgeklopt vegan eiwit ontstaat. Lekker over gebak of bij fruit. Wel gelijk gebruiken, want anders is het niet meer stevig en loopt het terug.
Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.