Griekse kippensoep

Kippensoep is altijd lekker, ook als je jezelf niet zo lekker voelt. Je knapt er vaak echt van op.
In plaats van de bekende Hollandse kippensoep is een Griekse variatie ook erg lekker. Bij mij ontstond deze min of meer per ongeluk, omdat ik zin had in kippensoep maar geen kip in huis had, alleen gyros kipreepjes. Daar heb ik wat Griekse elementen aan toegevoegd, zoals kritharaki (ook bekend als orzo) en aubergine. Het werd een gemakkelijk en gezond recept voor een heerlijke kruidige gevulde kippensoep.
Lekker om gelijk op te eten, maar ook om wat extra te maken en dit in te vriezen voor een volgende keer.

Ingrediënten:

Voor ca. 6 borden of grote kommen

  • 400 gram gyros kipreepjes (eventueel diepvries)
  • 100 gram krithariki
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 ui
  • 1 kleine courgette
  • 1 kleine aubergine
  • 1,5 liter groentenbouillon of kippenbouillon
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 2 eetlepels gedroogde kruiden (bijv. oregano, bieslook, peterselie) (of natuurlijke verse kruiden)
  • 1 theelepel gyroskruiden (opstioneel)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper en zout
Griekse kippensoep
Griekse kippensoep

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 40 minuten

  • Als je kipreepjes uit de diepvries gebruikt, laat deze dan eerst ontdooien.
  • Pel en snipper de ui.
  • Verwijder de zaadlijsten en pitjes van de paprika en snijd in blokjes.
  • Verhit de olie in een soeppan met dikke bodem en fruit de ui en paprika ca. 5 minuten.
  • Snijd de courgette in blokjes van ca. 1 cm en voeg toe.
  • Snijd de aubergine in blokjes van ca. 1 cm en voeg toe.
  • Voeg ook de gyros kipreepjes toe en bak het geheel op middelhoog vuur tot de kip begint te kleuren.
  • Voeg de knoflookpoeder en de gedroogde kruiden toe.
  • Schenk de bouillon in de pan en breng aan de kook.
  • Voeg de kritharaki toe en laat de soep met het deksel op de pan zachtjes koken, totdat de kritharaki gaar is (ca. 15-20 minuten). Tussentijds regelmatig roeren.
  • Maak de soep op smaak met peper en zout.
  • Voor een extra Grieks tintje kun je nog een theelepel gyroskruiden toevoegen.

Tip:

Gebruik in plaats van kip-gyros reepjes kipdijfilet en voeg een theelepel extra gyroskruiden toe.

Servies:

Het gebruikte blauwe diepe bord is verkrijgbaar in de TipTopper Shop.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners