Paneer is een milde 25+ witte kookkaas die veel in curry’s wordt gebruikt, vooral in de Indiase keuken. Omdat de kaas een poreuze structuur heeft neemt het de smaken van de curry gemakkelijk op. Paneer kun je kopen bij de toko, maar tegenwoordig is het ook verkrijgbaar in enkele supermarkten zoals de Albert Heijn en de Jumbo, van het merk Apetina.
Ik vind paneer erg lekker en handig voor mijn curry’s, zoals in dit gezonde, gemakkelijke en vegetarische recept voor groentecurry met o.a. aubergine, paprika, ui, doperwtjes en zwarte bonen.
Deze groentecurry is koolhydraatarm en past dan ook uitstekend in het TipTopper dieet.
Als garnering heb ik o.a. cashewnoten gebruikt. Houd je daar niet van, dan kun je die ook gewoon weglaten.
1 theelepel lemongrass (limoengras) pasta (Go-Tan)
1 theelepel komijn
2 theelepels kurkuma
1 ½ theelepel paprikapoeder
50 gram cashewnoten (ongebrand ongezouten)
peper en zout
Bereiding:
Bereidingstijd ca. 30 minuten
Pel en snipper de ui.
Verwijder de zaadlijsten en pitjes van de rode peper en snijd in hele kleine stukjes (gebruik meer of minder peper, afhankelijk hoe pittig je het gerecht wilt maken).
Verwijder de zaadlijsten en pitjes van de paprika en snijd in stukjes of reepjes.
Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan.
Fruit de ui, peper en paprika in ca. 5 minuten zacht, samen met de knoflook, gember, limoengras, ½ theelepel komijn, 1 theelepel kurkuma en 1 theelepel paprikapoeder..
Snijd de aubergine in blokjes van ca. 1 cm en voeg toe.
Bak het geheel ca. 5 minuten, totdat de aubergine zacht wordt.
Verkruimel de maggiblokjes en voeg toe.
Kook ondertussen de doperwtjes in ca. 5 minuten in een apart pannetje gaar in een beetje water met een snufje zout.
Voeg de kokosmelk en de tomatenpuree toe aan het groentemengsel, breng even aan de kook en laat dan even sudderen op laag vuur.
Voeg de doperwtjes toe.
Rasp de schil van een halve limoen en pers het sap uit de helft van de limoen.
Voeg limoenrasp en sap toe.
Snijd de paneer in blokjes van ca. 1,5 cm.
Verhit in een koekenpan 1 eetlepel olie met ½ theelepel kurkuma, ½ theelepel paprikapoeder, peper en zout.
Bak de paneer in ca. 5 minuten rondom in de olie en schep regelmatig om.
Voeg vervolgens toe aan de curry en schep door.
Rooster in dezelfde koekenpan vervolgens de cashewnoten totdat ze rondom licht bruin worden.
Giet de zwarte bonen af in een vergiet, spoel af en voeg toe aan de curry.
Snijd de peterselie fijn en voeg ca. 2/3 toe.
Warm alles nog even door en maak op smaak met peper en zout.
Schep de curry op de borden en garneer met de rest van de peterselie en de cashewnoten.
Servies:
Het gebruikte witte bord is o.a. verkrijgbaar in de TipTopper Shop.
Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.