Als je lekker veel groenten wilt eten, houdt van een beetje pittig en bij voorkeur ook nog vegetarisch? Dan is dit lekkere, gezonde en koolhydraatarme recept van groentencurry met jackfruit echt een aanrader. Past ook uitstekend in het TipTopper dieet. Qua hoeveelheid is dit recept voor ruim 2 personen, eventueel voor 3 personen. Ik heb er voor gekozen om er geen rijst bij te serveren, maar dat zou natuurlijk wel heel goed kunnen. Alleen is het dan minder koolhydraatarm. En heb je nog over? Voeg er de volgende dag wat water en ketjap aan toe voor een stevige groentencurrysoep als lunch.
De jackfruit balletjes zijn heerlijke gehaktballetjes, gemaakt van – de naam zegt het al – jackfruit. Ze smaken uitstekend en hebben ook een prettige structuur. Ik heb ze gebakken in de airfryer, maar in de oven of met wat olie in de koekenpan kan ook. Deze jackfruit balletjes van het merk Rootzz of Nature kun je krijgen bij verschillende supermarkten, zoals in de grotere winkels van Albert Heijn. Online bestellen kan natuurlijk ook.
Ingrediënten:
Voor 2 personen
1 bakje jackfruit balletjes (160 gram Rootzz of Nature)
1 kleine prei
125 gram kastanjechampignons (half bakje)
1 rode puntpaprika
1 paksoi
200 gram bloemkool
1 stukje gember 1 cm (of 1 theelepel gemberpoeder)
1 blikje tomatenblokjes
1 blikje kikkererwten
3 maggiblokjes
2 eetlepels sweet chilisaus
½ theelepel komijn
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel kerriepoeder
1 theelepel knoflookpoeder
1 eetlepel (gedroogde) peterselie of koriander
1 pakje kokosmelk
2 eetlepels (olijf)olie
peper en zout
Bereiding:
Bereidingstijd ca. 35-40 minuten
Snijd de bloemkool in kleine roosjes en kook ze met wat zout beetgaar in ca. 5 minuten.
Schil de gember en rasp fijn.
Verhit de olie in een hapjespan en voeg de gember toe. Roer zachtjes door.
Was de prei en snijd in halve ringetjes. Voeg toe.
Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in stukjes. Voeg toe.
Bak de prei en paprika zacht in ca. 5 minuten, samen met de kruiden.
Was de paksoi, snijd in dunne reepjes en voeg toe.
Wrijf de champignons schoon met een stukje keukenpapier of met een borsteltje.
Snijd de champignons in plakjes en voeg toe.
Giet de bloemkoolroosjes af en voeg toe.
Verkruimeld de maggiblokjes en voeg toe.
Schep alles goed door en voeg daarna de tomatenblokjes, de kokosmelk, de peterselie en de sweet chilisaus toe.
Giet de kikkererwten af in een vergiet, spoel af met koud water en voeg toe.
Maak op smaak met peper en zout (en eventueel wat extra chilisaus en laat het geheel nog ca. 10 minuten pruttelen.
Bak ondertussen de jackfruit balletjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bijvoorbeeld bij gebruik van de airfryer: 3 minuten voorverwarmen op 160oC en daarna 4 minuten bakken. Wil je ze iets donkerder, bak dan 1 minuut langer.
Schep de curry op de borden en verdeel de jackfruit balletjes er over heen.
Servies
De gebruikte borden (type Rome 21 cm) zijn verkrijgbaar in de TipTopper shop.
Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.