Hartig kersttaartje met zalm en broccoli

Een hartig kersttaartje is weer eens iets anders tijdens het kerstdiner. Erg lekker met bijvoorbeeld gerookte zalm, broccoli en ricotta. Dit kan prima als hoofdgerecht. Afhankelijk van het aantal gangen kun je het gerecht nog aanvullen met extra groente of salade.
Voor de broccoli heb ik gekozen voor diepvries fijne broccoli van de Jumbo. Dat zijn mooie kleine roosjes.

Ingrediënten:

Voor 4 personen

  • 9 plakjes bladerdeeg (diepvries)
  • 450 gram broccoli (diepvries of vers)
  • 200 gram ricotta (bakje)
  • 200 gram gerookte zalm
  • ½ rode puntpaprika
  • ½ rode peper
  • 2 eieren
  • 125 gram geraspte kaas
  • 1 sjalot
  • 2 eetlepels havermout
  • 3 takjes dille
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • peper en zout

Verder nodig: 4 kleine springvormpjes met doorsnee 12 cm (of 1 grote springvorm)

Hartig kersttaartje met zalm en broccoli
Hartig kersttaartje met zalm en broccoli

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 45 minuten incl. baktijd

  • Leg de plakjes bladerdeeg op een snijplank en laat ontdooien.
  • Verwarm de oven voor op 180oC.
  • Kook de broccoli in ca. 5 minuten beetgaar. Giet vervolgens af.
  • Halveer de peper en verwijder de zaadlijsten en pitjes. Snij vervolgens in hele kleine stukjes.
  • Halveer de rode paprika en verwijder de zaadlijsten en pitjes. Snij vervolgens in stukjes.
  • Pel de sjalot en snipper deze in kleine stukjes
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de peper, paprika en sjalot in ca. 10 minuten zacht.
  • Snijd de gerookte zalm in stukjes.
  • Leg in elk bakvormpje een plak bladerdeeg. Druk aan op de bodem en druk de vier uitstekende punten tegen de zijkant.
  • Snijd per bakvormpje een plak bladerdeeg in drie repen en leg deze tegen de zijkanten.
  • Prik gaatjes in de bodem en bestrooi met de havermout (om het overtollige vocht op te nemen)
  • Roer de broccoli en de peper, paprika, knoflookpoeder en sjalot door elkaar.
  • Verdeel over de bakvormpjes.
  • Verdeel hier vervolgens de stukjes zalm over.
  • Doe de ricotta in een schaal.
  • Splits 1 ei en houd het eigeel apart.
  • Voeg het eiwit plus het hele tweede ei bij de ricotta.
  • Snijd de dille fijn en voeg toe.
  • Voeg de helft van de geraspte kaas toe.
  • Roer alles goed door en maak op smaak met peper en zout.
  • Verdeel het ricottamengsel over de bakvormpjes en verdeel de rest van de geraspte kaas er over..
  • Druk de randen van het bladerdeeg aan voor zover deze uitsteken.
  • Steek uit het laatste vel bladerdeeg met een uitsteekvormpje sterren, of een andere kerstvorm die je leuk vindt.
  • Leg de uitgestoken bladerdeegvormpjes bovenop de taartjes.
  • Klop het laatste eigeel los en bestrijk het met een kwastje over het bladerdeeg.
  • Zet de taartjes in de oven en bak in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin.

Tip:

Bak de taartjes alvast een dag van te voren in de oven. Laat afkoelen, dek af en bewaar in de koelkast. De volgende dag warm je de taartjes voor gebruik 15 minuten op 180oC.

Serveertip:

Je kunt de hartige taartjes ook serveren op een groot bord met een saladekrans er omheen. Het taartje plaats je dan in het open gedeelte van de krans.

Hartig kersttaartje met zalm en broccoli
Hartig kersttaartje met zalm en broccoli

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners