Hartige taarten vind ik altijd erg lekker. Je kunt er zo goed mee variëren. Aan de andere kant ben ik ook dol op appeltaart. Deze twee heb ik nu samengevoegd tot één heerlijke taart, de hartige appeltaart. Heel geschikt voor de warme maaltijd, net zoals je ‘gewone’ hartige taart eet.
Ik heb een recept voor je van een vegetarische hartige appeltaart, met aan de ene kant vegetarisch rulgehakt, bospaddenstoelen, ui en tijm, en aan de andere kant met appel, rozijnen, kaneel en anijs.
Uiteraard kun je ook kiezen voor runder- of kipgehakt, alleen is de taart dan niet meer vegetarisch.
Als bakvorm heb ik een rechthoekige springvorm gebruikt, maar natuurlijk kun je ook kiezen voor een ronde vorm.
Ingrediënten:
Voor 3-4 personen
8 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries)
200 gram vegetarisch rulgehakt
2 rode uien
200 gram bospaddenstoelen
4 appels, bijvoorbeeld Elstar
50 gram rozijnen
1 sinaasappel
3 takjes tijm
2 theelepels knoflookpoeder
½ theelepel gemberpoeder
1 theelepel anijspoeder (optioneel)
8 stukjes steranijs (optioneel, voor garnering)
2 eetlepels paneermeel
1 ei
1 eetlepel olijfolie (+ beetje extra voor insmeren bakvorm)
peper en zout
Bereiding:
Bereidingstijd ca. 1 uur 15 minuten (incl. baktijd)
Leg de velletjes deeg op een bakplaat (papiertjes verwijderen) en laat ontdooien.
Pel intussen de uien en snijd in stukjes of halve ringen.
Verhit de olie in een hapjespan en fruit de uien ca. 5 minuten.
Wrijf de paddenstoelen voorzichtig schoon met een stukje keukenpapier en snijd in grove stukken.
Voeg toe aan de uien.
Voeg na ca. 5 minuten ook het rulgehakt toe.
Ris de blaadjes van de takjes tijm en voeg toe.
Voeg tevens de knoflookpoeder en peper en zout toe.
Laat het geheel op zacht vuur nog ca. 5 minuten sudderen.
Vet de bakvorm licht in met wat olijfolie.
Verdeel de plakken deeg over de bodem en zijkanten van de vorm.
Prik met een vork gaatjes in de bodem en bestrooi vervolgens met het paneermeel.
Heb je nog wat deeg over, snijd daar dan blaadjes van die je kunt gebruiken als garnering. Houd deze nog even apart.
Wel de rozijnen in een schaaltje met heet water ongeveer 10 minuten.
Verwarm de oven voor op 180cC.
Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes.
Roer in een schaal de appels samen met de gemberpoeder, kaneel en anijspoeder door elkaar.
Giet het vocht van de rozijnen en schep ze door de appels.
Rasp de schil van de helft van een sinaasappel en roer de rasp door de appels. De sinaasappel wordt voor dit recept niet verder gebruikt, maar pers ze uit en drink het sap lekker op.
Controleer of er niet te veel vocht in het gehaktmengsel zit en laat anders uitlekken in een vergiet. Schep het gehaktmengsel in de bakvorm en druk goed aan.
Schep vervolgens het appelmengsel er overheen en druk weer goed aan.
Heb je aan de zijkanten van de vorm nog deeg over, druk dit dan naar beneden zodat het dezelfde hoogte heeft als de appels.
Splits een ei en klop het eigeel los.
Leg eventueel de achtergehouden stukjes deeg (blaadjes) op de taart en garneer verder eventueel met de steranijs. Let op, je kunt deze niet eten, dus na het bakken verwijderen.
Bestrijk het deeg met het eigeel met behulp van een kwastje.
Bak de taart in ca. 35 minuten goudbruin.
Servies
De gebruikte platte dinerborden zijn verkrijgbaar in de TipTopper Shop
Springvorm
Ook de gebruikte rechthoekige springvorm is verkrijgbaar in de TipTopper Shop
Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.