Als je van sushi houdt, dan vind je een Japanse salade ook vast heel lekker. Ik heb een heerlijk en gezond recept voor je, met sushi rijst, zalm, kip, paprika, gember en sojabonen. Kortom, veel ingrediënten die je normaal bij sushi eet, nu verwerkt in een heerlijke salade.
Voor de zalm heb ik zalmcarpaccio van de Jumbo gebruikt, omdat ik deze toevallig in mijn koelkast had liggen. Uiteraard kun je ook voorverpakte gerookte zalm gebruiken.
Deze Japanse salade past ook heel goed in het TipToppper dieet.
Als je liever deze salade warm eet, dan kan dat natuurlijk ook heel goed. Het is dan ook sneller klaar, want dan hoef je alles niet eerst af te laten koelen.
100 gram zalm in dunne plakjes (bijvoorbeeld zalmcarpaccio of gerookte zalm)
150 gram kipdijfilet
1 eetlepel teriyaki woksaus
2 maggiblokjes
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel sushi gember (potje van Saitaku o.a. bij Jumbo of Albert Heijn)
1 eetlepel sesamzaadjes
1 eetlepel plantaardige olie
1 theelepel gehakte knoflook (of 1 teentje vers)
1 theelepel gehakte gember (of 1 cm vers geraspt)
Bereiding:
Bereidingstijd ca. 1 uur (inclusief afkoelen)
Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat vervolgens afkoelen.
Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in stukjes.
Verhit de olie in een hapjespan en roerbak de paprika, samen met de knoflook, gember en maggiblokjes.
Kook de sojaboontjes in kokend water met wat zout gaar in ca. 10 minuten. Giet af en laat vervolgens afkoelen.
Snijd de kipfilet in blokjes en voeg toe aan de pan.
Doe de teriyaki woksaus bij de kip en roer alles goed door.
Bak ca. 5 minuten mee totdat de kip gaar is.
Zet het vuur uit en laat afkoelen.
Verwarm ca. 5 eetlepel rijstazijn in een schaaltje in de magnetron (ca. 30 seconden op 600W).
Giet de azijn bij de afgekoelde rijst en schep goed door.
Voeg de rijst toe aan de hapjespan met de afgekoelde kip en paprika en voeg ook de afgekoelde sojabonen toe.
Snijd de sushi gember in kleine stukjes en voeg toe aan de pan.
Snijd de zalm in stukjes.
Schep het rijstmengsel in 2 borden of schaaltjes en verdeel de zalm er overheen.
Verdeel tot slot de sesamzaadjes over de rijstsalade en sprenkel er wat sojasaus overheen. Eventueel kun je er ook nog wat sojasaus los in een schaaltje bijgeven.
Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.