Mexicaanse bloemkoolschotel

Bloemkool is licht verteerbaar en gezond. Traditioneel wordt het vaak gegeten met aardappelen, vlees en een witte saus. Tegenwoordig wordt veel meer gevarieerd, bijvoorbeeld door de bloemkool te grillen of te bakken in de oven. Bloemkool is ook erg lekker in een ovenschotel.
Ik heb een lekker en gemakkelijk recept voor je van een Mexicaanse bloemkoolschotel, met o.a. paprika, tomaat, courgette, kidneybonen en vegetarische kipstukjes. Bovenop liggen nacho tortillachips met geraspte kaas. Een heerlijke combinatie.
De vegetarische kip kun je ook vervangen door (plantaardig) gehakt of stukjes kipdijfilet.

Ingrediënten:

Voor 3-4 personen

  • 1 kleine bloemkool
  • 1 rode puntpaprika
  • 2 roma tomaten
  • 1 rode ui
  • ½ courgette
  • 1 klein blikje kidneybonen
  • 200 gram vegetarische kipreepjes (bakje)
  • 100 gram nacho tortillachips (bijvoorbeeld Dorito)
  • 100 gram geraspte (cheddar) kaas
  • 1 theelepel gehakte knoflook (Go-Tan) of knoflookpoeder
  • 1 theelepel srirachasaus
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel komijn
  • 1 theelepel kurkuma
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • 2 eetlepels oregano (of 1 eetlepel gedroogd)
  • 2 eetlepels peterselie (of 1 eetlepel gedroogd)
  • 2 maggiblokjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper en zout
Vegetarische bloemkoolschotel met nachos
Vegetarische bloemkoolschotel met nachos
Vegetarische bloemkoolschotel met nachos
Vegetarische bloemkoolschotel met nachos

Bereiding:

Bereidingstijd: ca. 30 minuten + 15 minuten oven

  • Snijd de bloemkool in roosjes, was ze in een vergiet en kook ze vervolgens in kokend water met een beetje zout gaar in ca. 10 minuten. Giet vervolgens af en zet klaar tot gebruik.
  • Pel en snij de ui in halve ringen.
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in reepjes.
  • Verhit de olie in een hapjespan of wokpan en fruit de paprika en ui in ca. 5 minuten zacht, samen met de knoflook.
  • Snijd de courgette in kleine blokjes en voeg toe.
  • Bak 5 minuten mee.
  • Verkruimel de maggiblokjes en voeg toe, evenals de srirachasaus en alle kruiden (behalve oregano en peterselie).
  • Voeg de vegetarische kipreepjes toe.
  • Bak het geheel ca. 5 minuten.
  • Snijd de tomaten in blokjes en voeg toe.
  • Snijd de kruiden fijn en voeg toe.
  • Giet de kidneybonen af en voeg toe. Warm het geheel goed door en maak op smaak met peper en zout.
  • Verwarm de oven voor op 180cC.
  • Rasp de kaas (tenzij je kant en klare geraspte kaas gaat gebruiken) en zet klaar voor gebruik.
  • Schep het paprikamengsel in een ovenschaal en verdeel gelijkmatig.
  • Schep de bloemkool over het paprikamengsel.
  • Verdeel de nachochips over de bloemkool en verdeel er de geraspte kaas overheen.
  • Zet de schotel ca. 15 minuten in de oven totdat de kaas mooi is gesmolten.

Tip:

Voeg voor een extra Mexicaanse touch een klein blikje mais toe of serveer met guacomole.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners