Wie houdt er eigenlijk niet van appeltaart, en dan vooral van eigengemaakte appeltaart?
Helaas staat appeltaart en gebak bekend om het hoge aantal calorieën, vooral door de vele boter en suiker. Ik heb nu een recept voor mini appeltaartjes waarin qua suiker alleen een theelepel agavesiroop is toegevoegd. Uiteraard bevat bladerdeeg ook de nodige calorieën, maar dat is toch altijd minder dan in taartdeeg. Om een vergelijking te geven: een appelpunt bevat ca. 299 kCal en het mini appeltaartje met bladerdeeg ca. 217 kCal. Het is dus een redelijk alternatief voor appeltaart en past daarom als gebak in het TipTopper dieet. Maar het spreekt vanzelf: geniet, maar altijd met mate, en alleen als extraatje, bijvoorbeeld als je iets te vieren hebt. En uiteraard als je wilt afvallen, pas dan je overige maaltijden hier op aan.
Ingrediënten:
Voor 4 stuks
4 plakjes diepvries bladerdeeg
1 grote appel, bijvoorbeeld Jonagold of Elstar
50 gram rozijnen
1 theelepel kaneel
1 theelepel limoensap
1 theelepel agavesiroop
½ eetlepel havermout
1 ei
Overige benodigdheden: 4 kleine lage taartvormpjes doorsnede 10 cm, of muffinvormen
Bereiding:
Bereidingstijd ca. 40 minuten (inclusief baktijd)
Ontdooi de plakjes bladerdeeg en doe intussen het volgende:
Doe de rozijnen in een schaaltje en laat ca. 5 minuten wellen in wat kokend water.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes of reepjes.
Giet het water van de rozijnen.
Meng in een schaal de stukjes appel met kaneel, limoensap, rozijnen en agavesiroop en roer goed door.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bestrijk de vormpjes met een beetje olijfolie met een bakkwastje (bij siliconenvormen niet nodig).
Leg de plakjes bladerdeeg in de vormpjes en druk goed aan.
Prik wat gaatjes in de bodem en bestrooi met een klein beetje havermout (om overtollig vocht op te nemen)
Vul de bakjes met het appelmengsel en druk aan.
Splits een ei en klop het eigeel los met een vorm. Het eiwit wordt niet gebruikt.
Snijd het overtollige bladerdeeg langs de randen van de vormpjes af.
Bestrijk de randen met het eigeel met een bakkwastje en bestrijk ook het appelmengsel.
Bak de appeltaartjes in ca. 30 minuten gaar en goudbruin.
Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.