Orzo is één van mijn meest favoriete pastasoorten. Het ziet er een beetje uit als rijst, maar met de smaak van pasta. Orzo is de Italiaanse naam voor deze pasta. Ook in de Griekse keuken wordt deze vaak gebruikt, maar dan heet het kritharaki.
Ik heb een lekker, gezond en vegetarisch recept voor je van orzo met bospaddenstoelen, dat ook goed past in het TipTopper dieet. Het lijkt een beetje op risotto met paddenstoelen. Het is gemakkelijk en snel te maken. Extra lekker wordt het met een salade erbij van tomaatjes met basilicum en witte kaasblokjes. Dat doet je misschien denken aan salade caprese, alleen is nu de mozzarella vervangen door de witte kaas. Ik heb daar voor gekozen om het geheel wat hartiger te maken.
Ingrediënten:
Voor 2 personen
150 gram orzo
1 bakje bospaddenstoelen voor risotto (of pasta)
1 rode puntpaprika
100 gram (diepvries) doperwtjes
1 lenteui
2 maggiblokjes
1 theelepel knoflookpoeder
5 takjes tijm
100 ml witte wijn
paar blaadjes basilicum
200 gram snoeptomaatjes mix (of alleen rode)
100 gram witte kaasblokjes
75 gram grana pardano geraspt
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel citroenolie
peper en zout
Bereiding:
Bereidingstijd: ca. 30 minuten
Kook de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in kleine stukjes.
Snij de lenteui in dunne ringetjes.
Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak je paprika en lenteui op middelhoog vuur zacht in ca. 5 minuten.
Verkruimel de maggiblokjes en voeg toe, evenals de knoflookpoeder.
Veeg de paddenstoelen schoon met keukenpapier of een borsteltje en snijd in grove stukken.
Voeg toe en bak paar minuten mee.
Blus af met de wijn.
Ris de blaadjes van de takjes tijm en voeg toe.
Voeg ook de doperwtjes toe.
Laat het geheel op zacht vuur ca. 10 minuten pruttelen. Als er te weinig vocht overblijft, voeg dan wat kookvocht van de orzo toe.
Was ondertussen de tomaatjes en snij in de lengte doormidden.
Doe de tomaatjes in een kom en voeg de citroenolie toe en wat peper en zout (je kunt ook een dressing naar eigen keuze gebruiken.
Snijd de blaadjes basilicum fijn (houd iets over voor de garnering).
Roer de basilicum door de tomaatjes.
Voeg tot slot de kaasblokjes toe en roer voorzichtig door.
Schep de orzo door het paddenstoelenmengsel en maak op smaak met zout en peper.
Roer 50 gram grana pardano door de orzo.
Schep voor het serveren eerst de tomatensalade op de borden.
Schep er vervolgens de orzo met paddenstoelen naast.
Verdeel het laatste restje grana pardano over de orzo.
Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.