Sperziebonen met zoete aardappelpuree

Het recept voor sperziebonen met zoete aardappelpuree is licht gebaseerd op een groene bonensalade die ik heb leren maken van een Antwerpse chef-kok. Ik heb de sperziebonen verwerkt tot een warm hoofdgerecht met toevoeging van zoete aardappelpuree en vegetarische roerbakstukjes. Ik vind de puree qua smaak goed passen bij het zoetige accent van de balsamico creme. Dit vegetarische gerecht past goed in het TipTopper dieet.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

400 gram sperziebonen
500 gram zoete aardappel
3 sjalotten (ca 150 gram)
1 bakje vegetarische roerbakstukjes 175 gram
1 eetlepel rode wijnazijn
50 gram witte kaas 45+
Balsamico creme
Tijm
Peper en zout
Piri piri saus (optioneel)

Sperziebonen met zoete aardappelpuree
Sperziebonen met zoete aardappelpuree
Sperziebonen met zoete aardappelpuree - close-up
Sperziebonen met zoete aardappelpuree - close-up

Bereiding:

Sperziebonen:

Was de sperziebonen, snij de puntjes eraf en snij de bonen daarna in stukjes
Kook in water met wat zout in ca. 20 min. gaar (kooktijd afhankelijk van gewenste gaarheid of bite) en giet af.
Snijd de uien in halve ringen en bak in een eetlepel olijfolie zacht en glazig.
Voeg de rode wijnazijn toe aan de uien en laat nog ca. 5 min. doorsudderen.
Roer vervolgens de uien door de sperziebonen en maak verder op smaak met zout en peper.
Snijd de witte kaas in kleine blokjes en houd apart tot serveren.

Zoete aardappelpuree:

Snijd de zoete aardappel in plakken en schil vervolgens en snijd in blokjes.
Kook in water met wat zout in ca. 10 min. gaar en zacht en giet af.
Maak de aardappels fijn met een stamper en voeg desgewenst een beetje olijfolie toe om het smeuiger te maken (of naar wens een klontje boter of room).
Maak op smaak met peper, zout en wat tijm.

Vegetarische roerbakstukjes:

Bak de vegetarische roerbakstukjes in een koekenpan met wat olijfolie in ca. 5 minuten. Voeg eventueel een paar druppels piri piri saus toe voor een pittig accent.

Verdeel de sperziebonen, aardappelpuree en roerbakstukjes over de borden.
Strooi de witte kaasblokjes over de sperziebonen en garneer met een paar strepen balsamico creme.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners