Tomatensoep met zoete aardappel

Tomatensoep, wie lust het niet. Ik denk dat het de meest populaire soep is. Helemaal zelf gemaakt is natuurlijk het allerlekkerste, en het is helemaal niet moeilijk.
Ik heb een gemakkelijk én gezond recept voor je waarbij ik zoete aardappelblokjes heb toegevoegd. Dat geeft de soep een lichtzoete smaak en het geeft ook meer binding. Je kunt natuurlijk zelf een zoete aardappel schillen en in blokjes snijden, maar je kunt ook kiezen voor kant en klare Aviko zoete aardappelblokjes uit de diepvries. Dat heb ik ook gedaan, en het werkte prima

Met de gebruikte ingrediënten is de tomatensoep met zoete aardappelblokjes helemaal vegetarisch én als je het schepje mascarpone achterwege laat is het ook vegan. Hoe dan ook, het past prima in het TipTopper dieet.

Wil je de soep in grotere kommen of borden serveren, of misschien juist in kleine glaasjes, pas dan de hoeveelheden hier op aan.

Ingrediënten:

Voor 2 kommen of borden

  • 4 tomaten
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 100 gram zoete aardappelblokjes (diepvries, Aviko)
  • 1 sjalot
  • ½ tablet tuinkruidenbouillon (of groentenbouillon)
  • 2 eetlepels mascarpone
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje peterselie
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 400 ml water
  • peper en zout
Tomatensoep met zoete aardappel
Tomatensoep met zoete aardappel

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 15-20 minuten

  • Pel de sjalot en snipper deze.
  • Breng een pan met water aan de kook en voeg de sjalot toe.
  • Voeg ook het bouillonblokje en de knoflook toe.
  • Was de tomaten en snijd deze in stukken.
  • Voeg deze samen met de aardappelblokjes en het takje rozemarijn toe aan de pan en laat het geheel ca. 10 minuten op zacht vuur koken.
  • Haal het takje rozemarijn uit de soep. Eventuele losse blaadjes kun je in de soep laten zitten.
  • Pureer de soep in een blender of met een staafmixer.
  • Roer 1 eetlepel mascarpone door de soep.
  • Maak op smaak met zout en peper.
  • Serveer in kommen en schep in elke kom een halve eetlepel van de overgebleven mascarpone.
  • Leg er voor de garnering nog een plukje peterselie bij (optioneel).

Tip:

Heb je geen mascarpone, dan kun je ook kiezen voor wat kookroom, slagroom of roomkaas.

Tip:

Serveer er knapperige kaaskoekjes bij.

Knapperige kaaskoekjes
Knapperige kaaskoekjes

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners